ΟΗΕ: Αδικαιολόγητες οι βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών

15-9-12















«Αδικαιολόγητες» χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών με αφορμή την αμερικανική ταινία που οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι προσβάλλει τον Μωάμεθ...
ενώ παράλληλα υπενθύμισε την υποχρέωση που έχουν οι χώρες να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών που φιλοξενούν.
Σε ψήφισμά τους, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των αποστολών αυτών και τονίζουν ότι «οι πράξεις αυτές είναι αδικαιολόγητες όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, οι υπεύθυνοι και οι συνθήκες».
Εκφράζοντας τη βαθειά τους ανησυχία, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν «τη θεμελιώδη αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών εγκαταστάσεων» καθώς και «την υποχρέωση των χωρών που τις φιλοξενούν» να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις αυτές καθώς επίσης το προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων, βάσει των συμβάσεων της Βιέννης.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ειρήνη στον αραβικό κόσμο.
«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών σε διάφορες χώρες, που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή ιδιοκτησιών σε διάφορες πόλεις», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
Η Αστον επισημαίνοντας την ανησυχία της, κάλεσε τις αρχές σε όλες τις χώρες να εξασφαλίσουν την άμεση ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία του διπλωματικού προσωπικού.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τη βία να κάνουν αμέσως έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον στέλνει στο Σουδάν πεζοναύτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια τις διπλωματικής αποστολής.
Το Πεντάγωνο έχει λάβει παρόμοια μέτρα τόσο στη Λιβύη όσο και στην Υεμένη.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του από το Σουδάν εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια, τόσο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, όσο και άλλων διπλωματικών αποστολών στο Χαρτούμ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν. Στην Τυνησία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφότου διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της χώρας Τύνιδα, άλλα τρία άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Λίβανο και άλλος ένας στο Κάιρο. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην Υεμένη, τη Νιγηρία και την Ινδία.

Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Σχόλια