Στενά του Ορμούζ: Η μεγαλύτερη άσκηση αποναρκοθέτησης σε εξέλιξη

21-9-12





















Από τις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 27 του ίδιου μήνα ναυτικές δυνάμεις από 30 χώρες και έξι ηπείρους συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση αποναρκοθέτησης...
θαλάσσιας περιοχής που έγινε ποτέ. Που γίνεται η άσκηση; Μα φυσικά στα στενά του Ορμούζ, τα οποία το Ιράν απειλεί ότι θα γεμίσει με νάρκες αν δεχτεί επίθεση. Η άσκηση είναι ένα ακόμη μήνυμα ότι ο πόλεμος με το Ιράν είναι πολύ πιθανός.

Όπως αναφέρει το Stratfor σε ανάλυσή του η άσκηση εκτός από το να εκπαιδεύσει και να συντονίσει τις ναυτικές δυνάμεις τόσων χωρών αποτελεί κι ένα μήνυμα προς το Ιράν ,πως απέναντί του υπάρχει ένας ολόκληρος συνασπισμός κρατών που θα το εμποδίσει να κλείσει τα στενά.

Ο διοικητής της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς Mohammad Ali Jafari, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι τα Στενά του Ορμούζ, πλάτους μόλις 39 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο τους, θα γίνει ένας νόμιμος στόχος για το Ιράν αν η χώρα δεχθεί επίθεση.

Περισσότερο από το 35% των θαλάσσιων μεταφορών αργού πετρελαίου στον κόσμο και το 30% του υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο περνάει από τα στενά του Ορμούζ κάθε μέρα.

Πηγή:onalert.gr

Σχόλια