Ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για τα κοιτάσματα

8-9-12
















Οι κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο των σεισμικών ερευνών διεθνώς κονταροχτυπήθηκαν για το ποια θα αναλάβει τη διερεύνηση των ελληνικών θαλασσών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη σχετικά με την ύπαρξη... κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η EXON, η Τotal και η Statoil, οι γνωστές από τις έρευνες σε Κύπρο και Ισραήλ Noble και Delek και επτά ακόμη μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, ενώ αιτήματα για ενημέρωση συνεχίζουν να καταφτάνουν από μεσαίου μεγάλου βεληνεκούς εταιρείες.

Ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων αναμένεται μέσα στο 2014, καθώς και πιθανώς την ίδια χρονιά και η πρώτη γεώτρηση. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί «ανοιχτής πόρτας» (open door) για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου, τις οποίες διεκδικούν συνολικά οχτώ κοινοπραξίες.

Το ΥΠΕΚΑ υπολογίζει στην ανακάλυψη τριων με τεσσάρων «Πρίνων» που θα αποδώσουν σε βάθος 15 – 20 ετών τουλάχιστον 350 με 500.000 βαρέλια τα οποία θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περί τα 40 δισ. ευρώ, και για το δημόσιο περί τα 10 – 15 δισ. ευρώ.

Ο χρονικός ορίζοντας από την παραχώρηση στην παραγωγή κυμαίνεται από 4 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.

Οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες κοστίζουν έως και 200.000 δολάρια ημερησίως. Το κόστος των θαλάσσιων γεωτρήσεων κυμαίνεται μεταξύ 25 εκατ. και 100 εκατ. δολαρίων για τα κοιτάσματα σε βαθιά νερά.

Πηγή:skai.gr

Σχόλια