Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στις μάχες του Αφγανιστάν

19-9-12




















MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Άγκυρα να πολεμήσει στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν και να καθαρίσει τη Συρία από την Αλ Κάιντα, ως αντάλλαγμα των πληροφοριών που θα δίνει για τη δράση του PKK!
Aυτές τις απαιτήσεις φαίνεται πως εξέφρασε ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ στον τούρκο ομόλογο του Νετζντέτ Οζέλ , κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, στη συνάντηση τους ο Οζέλ, ζήτησε από τον Ντέμπσεϊ την αδιάκοπη ροή πληροφοριών από τις ΗΠΑ σχετικά με τη δράση του PKK στο Βόρειο Ιράκ. Κυρίως η απαίτηση της Τουρκίας είναι για την άμεση λήψη εικόνας από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των αμερικανών.
Ο Ντέμπσεϊ δεν αρνήθηκε το αίτημα όμως σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ζήτησε από τον Οζέλ «να αναλάβει η Τουρκία την επιχειρησιακή ευθύνη στο Αφγανιστάν στις μάχες κατά των Ταλιμπάν». Ουσιαστικά ζήτησε πιο άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις μάχες.
Παράλληλα σύμφωνα πάντα με την Yeni Safak, o αμερικανός επιτελάρχης ζήτησε την εμπλοκή της Άγκυρας για να σταματήσει η αύξηση της δραστηριότητας της Αλ Κάιντα στη Συρία. Ο Οζέλ απέφυγε να απαντήσει και στη χθεσινή συνάντηση με τον Ερντογάν μετέφερε τα αιτήματα των ΗΠΑ.

Πηγή:http://www.onalert.gr

Σχόλια