ΗΠΑ:«Πόλεμος με το Ιράν μέχρι το Φεβρουάριο». Το προβλέπει Αμερικανός πρέσβης

21-9-12














Δυσοίωνες προβλέψεις για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν κάνει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Martin Indyk.

Μιλώντας στο CBS ,ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι το 2013 θα είναι “έτος πολέμου”.

Υποστηρίζει ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευσης ,ίσως ένα ακόμη εξάμηνο,αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος λόγω της “νευρικότητας που επιδεικνύει το Ισραήλ” .


Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Akbar Salehi , ρίχνει “λάδι στη φωτιά” ,δηλώνοντας ότι “το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν, διότι, αν μπορούσε, θα ετοιμαζόταν να το κάνει ήσυχα αντί να συζητά δημοσίως”. Δήλωση πολύ λογική μεν αλλά που σίγουρα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στο Ισραήλ ,που ποτέ δεν θέλει να υπάρχει έστω και υπονοούμενο αδυναμίας του να αντιδράσει.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ πάντως πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει επίθεση ενάντια σε μία τόσο μεγάλη χώρα [όπως το Ιράν], και το γνωρίζει.”

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία.

Ο Salehi είπε στη συνέντευξή του ότι το Ιράν θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο και ότι το Ιράν αναμένει μια επίσημη απάντηση στην πρότασή για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, που διακόπηκαν το 1980 μετά την ισλαμική επανάσταση.


“Ακόμη και με βομβαρδισμούς δεν θα μας καθυστερήσουν”

Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Fereydoon Abbasi-Davani υποστήριξε ότι, ακόμη και αν το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν θα επιβραδύνουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Πηγή:pentapostagma.gr

Σχόλια