ΗΠΑ:Ο Μπερνάνκι "σκουπίζει" τις εκλογές για τον Ομπάμα

15-9-12
















Μια από τις βασικές προγραμματικές θέσεις του Μιτ Ρόμνεϊ, που δείχνει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την Προεδρία των ΗΠΑ… δεν κάνει για τον Λευκό Οίκο, είναι φυσικά η δέσμευσή του, στην περίπτωση που εκλεγεί, να... απομακρύνει από την προεδρία της Fed τον Μπεν Μπερνάνκι.

Τον άνθρωπο ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της «Lehman Brothers» τον Σεπτέμβριο του 2008, «έβαλε πλάτη» για την αμερικανική οικονομία, τη στιγμή που η απειλή της κατάρρευσης δεν ήταν και τόσο ευφάνταστο σενάριο, και στα χρόνια που ακολούθησαν, στήριξε την επιστροφή του δείκτη… ταχύτητας στην ανάπτυξη. Έστω και δειλά.

Οι αγορές έμαθαν να περιμένουν από τον Μπεν Μπερνάνκι να παρεμβαίνει και να «σώζει τη μέρα» τα τελευταία χρόνια. Κάτι που συνέβη και μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του, περί μηνιαίας διάθεσης ποσού 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Fed για την αγορά ομολόγων, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H παρέμβαση ήταν τόσο ηχηρή, ώστε… βράχνιασε τη μονοθεματική ατζέντα του τι συμβαίνει στον μουσουλμανικό κόσμο, πάνω στην οποία προσπαθούν να πατήσουν τα «γεράκια» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Μπαράκ Ομπάμα.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο πρόεδρος της Fed «σκουπίζει» τις εκλογές για λογαριασμό του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Γιατί, η καταπολέμηση της ανεργίας, σε μια εποχή κατά την οποία ξεπερνά το 8%, προφανώς και λειτουργεί υπέρ της επανεκλογής Ομπάμα. Κόντρα στις διδαχές της Ιστορίας, καθώς κανένας Πρόεδρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ανεργία άνω του 8%, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Πηγή:statesmen.gr

Σχόλια