Η κρίση φέρνει προσφορές και στα σχολικά είδη!

13-9-12


















Προσφορές στα σχολικά είδη ακόμη και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς κάνουν, φέτος, τα βιβλιοχαρτοπωλεία, στην προσπάθεια να κυριαρχήσουν έναντι των ανταγωνιστών τους. Οι σκληροί όροι της αγοράς, ελέω κρίσης, βρίσκουν φέτος απόλυτη εφαρμογή, με τους επαγγελματίες του κλάδου να... προχωρούν σε σημαντικές εκπτώσεις προκειμένου να κερδίσουν πελάτες και χρήματα για τα ταμεία τους.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ωστόσο σημαίνει, αναπόφευκτα, πρόσθετα έξοδα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς οι ανάγκες του μαθητή είναι ... ανελαστικές.

Σύμφωνα με τιμοληψίες τής Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς που διενεργήθηκαν σε βιβλιοπωλεία και σούπερ μάρκετ, οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε σύγκριση με το 2011 μέχρι και το -20%. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης, πραγματοποίησε και φέτος ελέγχους για τα σχολικά είδη, σύμφωνα ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην τοπική αγορά του Ηρακλείου, οι τιμές καταγράφουν πτώση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ενώ παράλληλα γίνονται ειδικές προσφορές ανά διαστήματα. Οι καταστηματάρχες εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές να προβούν σε έρευνα αγοράς, προκειμένου να αναζητήσουν την οικονομικότερη επιλογή καθώς από βιβλιοπωλείο σε βιβλιοπωλείο υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές.

Ανάλογα το βιβλιοπωλείο οι τιμές διαφέρουν!

Τα σχολικά είδη διατίθενται σε διάφορες τιμές ανάλογα την ποιότητα και τις προσφορές που κάνει το εκάστοτε βιβλιοπωλείο. Οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν προσφορές που γίνονται ειδικά για την αγορά σχολικής τσάντας, η τιμή της οποίας μπορεί ξεκινάει από 10€.

Χωρίς προσφορά, η τιμή της τσάντας ξεκινάει από 15 € και μπορεί να φτάσει έως και 67 € (!),σε επώνυμες τσάντες τύπου "τρόλευ".

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε εκείνη του απλού μολυβιού η διαφοροποίηση στην τιμή «αγγίζει» το 70% (!)

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο συνολικός προϋπολογισμός που απαιτείται για την αγορά των σχολικών ο οποίος μεταβάλλεται ... από σχολείο σε σχολείο, ακόμα και όταν πρόκειται για την ίδια τάξη! Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γονείς έρχονται να ψωνίσουν με τις λίστες που τους έχουν προμηθεύσει οι δάσκαλοι των παιδιών τους. Το περίεργο είναι πως ακόμα και όταν πρόκειται για παιδιά ίδιας ηλικίας ,που πηγαίνουν στην ίδια τάξη δημοτικού το τελικό ποσό που χρεώνονται οι γονείς μπορεί να διαφέρει και κατά 50%»

Οι τιμές

Ενδεικτικά παρατίθενται οι τιμές που, κατά μέσο όρο, "παίζουν" σε διάφορα είδη σε τοπικά βιβλιοχαρτοπωλεία:

Ένα τετράδιο 50 φύλλων μπορεί να κοστίζει από 0,50€ έως 1,74 €

Ένα στυλό από 0,30 € έως 1,45€

Ένα σταχωμένο τετράδιο 3 θεμάτων από 4 € έως 6,20 €

Μία γόμα από 0,30€ έως 1,5€

Ένα τετράδιο ακουαρέλας από 1,80 € έως 2,35 €

12 μαρκαδόροι ζωγραφικής από 1,5€ έως 2,45 €

Ένα μολύβι από 0,30€ έως 1 €

Πηγή:cretalive.gr

Σχόλια