Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

14-9-12





















Επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο κοντά σε νησιά που ελέγχει το Τόκιο

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας με επίκεντρο τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Σινικική θάλασσα.

Η Κίνα προχώρησε σήμερα σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στο Τόκιο, όταν έξι κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν σε ένα αρχιπέλαγος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, όπου βρίσκονται διαφιλονικούμενα νησιά.

Για το Τόκιο πρόκειται για μια ενέργεια «χωρίς προηγούμενο» και οι αρχές κάλεσαν αμέσως τον Κινέζο πρεσβευτή για να του επιδώσουν επίσημη διαμαρτυρία.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «δύο ομάδες κινεζικών σκαφών επιτήρησης έφθασαν στα ύδατα γύρω από τα νησιά Ντιαογιού και τα άλλα γειτονικά νησιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 για να αρχίσουν να περιπολούν και να κάνουν σεβαστό το νόμο».

«Αυτές οι δραστηριότητες για να εφαρμοστεί ο νόμος και αυτές οι περιπολίες έχουν στόχο να δείξουν την δικαιοδοσία της Κίνας επί των νησιών και να διαφυλάξουν τα ναυτιλιακά συμφέροντά της», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο.

Από την ιαπωνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε πως οι ιαπωνικές αρχές «θα κάνουν τα πάντα για να παρακολουθήσουν τα σκάφη»

Η αποστολή του στολίσκου αυτού συνιστά μια σαφή απάντηση του Πεκίνου στην ανακοίνωση από την Ιαπωνία της απόφασής της να αγοράσει τρία από τα πέντε νησιά του αρχιπελάγους. Το τέταρτο ανήκει ήδη στην ιαπωνική κυβέρνηση ενώ το πέμπτο εξακολουθεί να ανήκει σε έναν Ιάπωνα ιδιώτη.

Η διαμάχη των δύο χωρών οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη συστάδα των ακατοίκητων νησιών, ενδέχεται να κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

Πηγή:http://www.newsbomb.gr

Σχόλια