ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

7-9-12












Το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο βρίσκεται... στην παλάμη του οδηγού. Ο λόγος για το PlugShare, μια εφαρμογή για web και έξυπνα κινητά, η οποία βοηθά...
τους χρήστες της να εντοπίζουν δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης. Ο όμιλος που την ανέπτυξε ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή ξεπέρασε τους 100.000 χρήστες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πάνω από 11.000 σταθμούς, προς το παρόν μόνο στη Βόρειο Αμερική.
Η Xatori, ένα start - up με έδρα το Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια, παρουσίασε μόλις πέρυσι το φιλόδοξο εγχείρημά της, αρχίζοντας με μόλις 500 σταθμούς φόρτισης. Μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες, το PlugShare είναι η πιο επιτυχημένη εφαρμογή για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στον κόσμο, με βάση τα «κατεβάσματα».
«Η επιτυχία του PlugShare οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κοινότητα των ηλεκτροκίνητων και εμείς δεσμευόμαστε να προσφέρουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που θα ενισχύσουν τη συνεργασία μας», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Xatori Φόρεστ Νορθ. «Με τις πληροφορίες που συλλέγουμε γύρω από τους σταθμούς φόρτισης και την οδηγική συμπεριφορά των χρηστών, ελπίζουμε να συμβάλουμε ώστε η βιομηχανία να συνεχίσει να αναπτύσσει λύσεις που υποστηρίζουν και προάγουν τη στροφή στα ηλεκτροκίνητα οχήματα».
Με αφορμή το ορόσημο των 100.000 χρηστών, ο όμιλος έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τις δέκα πιο φιλικές προς τον οδηγό ηλεκτροκίνητου πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην κορυφή βρίσκεται το Πόρτλαντ του Όρεγκον με 11,1 σταθμούς φόρτισης ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από κοντά ακολουθεί το Ντάλας του Τέξας. Η Βόρεια Καλιφόρνια έρχεται πρώτη στη λίστα με τα περισσότερα κατά κεφαλήν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αν και είναι σχετικά πίσω στην εγκατάσταση σταθμών.
Η επιτυχία του προγράμματος της Xatori, που είναι διαθέσιμο μέσω του iTunes (στις Ηνωμένες Πολιτείες) και του Google Play, οφείλεται τόσο στη δουλειά των υπαλλήλων της, στο γεγονός ότι οι σταθμοί φόρτισης έχουν πολλαπλασιαστεί από πέρυσι, αλλά και στη συμμετοχή των ίδιων των χρηστών που μπορούν να προσθέτουν κοινόχρηστους σταθμούς και να δηλώνουν ως σταθμούς τους οικιακούς φορτιστές τους, επιτρέποντας σε άλλα μέλη της κοινότητας να τους χρησιμοποιούν.
«Όταν αρχίσαμε, υπήρχαν στις ΗΠΑ μόνο λίγες εκατοντάδες σταθμοί για να φορτίσει κανείς το αυτοκίνητό του και μέσα στους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του προγράμματος, διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν χάρη σε ανθρώπους που δήλωναν την κατοικία τους ως σταθμό φόρτισης», εξηγεί ο Νορθ. «Σήμερα υπάρχουν 11.000 τοποθεσίες, οι περισσότερες με πολλές θύρες φόρτισης, ανά τις ΗΠΑ - και ούτε το εν τέταρτο εξ αυτών δεν είναι κατοικίες με θύρες διαθέσιμες στο ευρύ κοινό».
Εκτός από το PlugShare, η Xatori «υπογράφει» την εφαρμογή GreenCharge, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες Nissan Leaf, Chevrolet Volt και Prius να συνδέονται ανά πάσα στιγμή με το όχημά τους, ώστε μεταξύ άλλων να ελέγχουν το στάδιο φόρτισης και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τη φόρτιση.

Σχόλια