Αποκάλυψη CIA για 11η Σεπτεμβρίου: Η Αλ Κάιντα προετοιμαζόταν και ο Μπους ολιγωρούσε

11-9-12
















Διαβάστε τι γράφει σε άρθρο του ο Kurt Eichenwald σχετικά με την ολιγωρία της διοίκησης Μπους για την επίθεση της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Στέφανος Νικήτας
news247 Σεπτέμβριος 11 2012 10:21
Ήταν 6 Αυγούστου του 2001 όταν ο Πρόεδρος των Η.Π.Α George W. Bush έλαβε μια αναβαθμισμένη ενημέρωση των απειλών που προέρχονται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα.
Ο τίτλος του διαβόητου εγγράφου,που συντάχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες, ήταν "Ο Μπιν Λάντεν αποφασισμένος να χτυπήσει τις Η.Π.Α".
Το κακό δεν άργησε να γίνει και λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου , η Αλ Κάιντα επιτέθηκε με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί εώς τώρα στις Η.Π.Α.
Λίγα χρόνια αργότερα, στις 10 Απριλίου του 2004, ο Λευκός Οίκος αποχαρακτήρισε την ενημέρωση του προέδρου ώστε να απαντήσει στις πιέσεις της επιτροπής η οποία ερευνούσε τα αίτια και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση που δημιούργησε μια νέα ζοφερή πραγματικότητα.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης απέρριψαν την σημασία του εγγράφου, λέγοντας ότι, παρά τον τίτλο που είχε , ήταν μόνο μια εκτίμηση της ιστορίας της Αλ Κάιντα ενώ δεν υπήρχε προειδοποίηση για την επικείμενη επίθεση που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση αλλά και τρόμο για το μέλλον.
Σε άρθρο του στους New York Times, ο Kurt Eichenwald αναφέρει ότι αν και τα έγγραφα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα έχει διαβάσει αρκετά αποσπάσματα και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αντίδραση της διοίκησης Μπούς παραμέλησε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Οι προειδοποιήσεις προς την Διοίκηση Μπους για την πιθανότητα μιας επίθεσης της Αλ Κάιντα άρχισε την άνοιξη του 2001.
Ήδη από την 1η Μαΐου, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε διαβιβάσει στο Λευκό Οίκο μια έκθεση στην οποία αναφερόταν ότι "μια ομάδα σχεδίαζε μια τρομοκρατική πράξη".
Στις 22 Ιουνίου, πλέον η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε ότι η επίθεση της Αλ Κάιντα θα μπορούσε να είναι "επικείμενη".
Ωστόσο ακόμα και τότε αρκετοί στον Λευκό Οίκο δεν λάμβαναν σοβαρά υπόψιν τους την προειδοποίηση.
Όπως αναφέρει ο Eichenwald, ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών και ένα μέλος της κυβέρνησης Μπους του ανέφεραν ο Λάντεν απλώς προσποιείται.

Στις 9 Ιουλίου,στην Τσετσενία ένας εξτρεμιστής ο οποίος ήταν γνωστός για τη βιαιότητα του και τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα, είπε στους οπαδούς του ότι θα υπάρξει σύντομα πολύ μεγάλη επίθεση.
Ωστόσο ακόμα και τότε οι συναγερμός δεν ακούστηκε.
Ξαφνικά, τον Ιούλιο, η CΙΑ συλλαμβάνει μηνύματα μεταξύ ομάδων στο Αφγανιστάν, στη Σαουδική Αραβία και στο Πακιστάν τα οποία οδηγούν στο ότι "η Αλ Κάιντα ετοιμάζει κάτι θεαματικό" . Ο αρχηγός της CΙΑ Τζορτζ Τένετ πιστεύει ότι στόχος θα είναι ο πρόεδρος Μπους και οι άλλοι ηγέτες οι οποίοι, στις 20 Ιουλίου, θα συγκεντρωθούν στη Γένοβα για τη διάσκεψη του G-8.

Το γεγονός ότι στη Γένοβα δεν σημειώθηκε καμία τρομοκρατική επίθεση ενίσχυσε τις επικρίσεις κατά της Υπηρεσίας, μάλιστα ο κ. Τσένι σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο έκανε υπαινιγμούς μήπως αυτές οι "φαντασιώσεις" έχουν σκοπό να μετατοπίσουν την προσοχή του προέδρου Μπους από την "άμεση απειλή του Σαντάμ".
Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Μπούς ενημερώνεται ότι η επίθεση ακόμα ετοιμάζεται και ίσως έχει αναβληθεί για ορισμένους μήνες.
Στις 6 Αυγούστου ο κ. Τένετ λαμβάνει κάποια νεότερα μηνύματα για τα σχέδια της Αλ Κάιντα και πηγαίνει στο Τέξας όπου βρίσκεται ο πρόεδρος Μπους για διακοπές.
Τον πληροφορεί πως το FΒΙ "πιστεύει" ότι ο προσεχής στόχος των ισλαμιστών τρομοκρατών βρίσκεται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τένετ αναφέρει στον Μπους ότι η αστυνομία είχε συλλάβει προ μηνών δύο σαουδάραβες σπουδαστές σχολής αεροπόρων, τους οποίους όμως άφησε ελεύθερους χωρίς καν να ενημερώσει τη CΙΑ για την υπόθεση.
Τότε ήταν που ο πρόεδρος Μπους ανησύχησε και έδωσε εντολή να τεθεί αμέσως σε ισχύ το σχέδιο. Χρειάστηκαν όμως τρεις εβδομάδες για να το εξετάσει το αντιτρομοκρατικό συμβούλιο και το τελικό κείμενο έφθασε στο Οβάλ Γραφείο για την τυπική προεδρική υπογραφή στις 4 Σεπτεμβρίου. Μόλις επτά ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση.

Σήμερα έντεκα χρόνια από την 11/9/2001 και οι πραγματικοί ένοχοι των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή ασφάλειας του πλανήτη, είναι ακόμη "άγνωστοι".Τουλάχιστον όσον αφορά στις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν ευρέως.
Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι υπήρχε πιθανότητα να αποτραπεί η επίθεση της 11ης Σεμπτεβρίου του 2001 εάν η διοίκηση Μπους λάμβανε υπόψιν της τις προειδοποίησεις και τις ενδείξεις που υπήρξαν.

Πηγή:http://news247.gr

Σχόλια