Πέθανε ο πρώην πράκτορας της CIA Έντουιν Γουίλσον

29-9-12





















Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο πρώην πράκτορας της CIA Εντουιν Γουίλσον που είχε κριθεί ένοχος το 1983 για την πώληση όπλων στη Λιβύη και είχε καταδικαστεί σε ...
52ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε το 2004 μετά την απόρριψη από δικαστήριο της καταδικαστικής απόφασης.

Ο Γουίλσον φυλακίστηκε όταν κρίθηκε ένοχος για μια υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη παράνομη συναλλαγή όπλων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο τότε πράκτορας Έντουιν Γουίλσον συνελήφθη το 1982 από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς με την κατηγορία ότι είχε στείλει στη λιβυκή κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι 22 τόνους πλαστικών εκρηκτικών υλών τύπου C-4 πραγματοποιώντας έτσι τη μεγαλύτερη παράνομη συναλλαγή όπλων.

Το μόνο στοιχείο υπεράσπισης του Γουίλσον ήταν ότι πωλούσε όπλα στη Λιβύη ως κάλυμμα προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τη CIA. Η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση απορρίφθηκε με την αναψηλάφηση της δίκης και μετά τη διαπίστωση ότι η ενοχή του βασίστηκε σε ψευδείς μαρτυρίες.

Ο Γουίλσον πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου από επιπλοκές της εγχείρησης τοποθέτησης καρδιακής βαλβίδας, δήλωσε ο Κρεγκ Εμικ, διευθυντής του Γραφείου Τελετών και Κρεματορίου Αποτέφρωσης Columbia.

Στη διάρκεια της φυλάκισής του και μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε ακατάπαυστα για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι ήταν προδότης.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο προάστιο Εντμοντς του Σιάτλ, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην εφημερίδα Seattle Post-Intelligencer το 2006 ότι μετέβη στη Λιβύη μόνο για να υπηρετήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Ενεργούσα για λογαριασμό τους. Αν δεν με είχαν εγκαταλείψει, δεν θα είχα καταδικαστεί ποτέ».

Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια