H μαύρη επέτειος και το βιβλίο με την εξόντωση του Λάντεν

10-9-12

















Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας. Ανήμερα της μαύρης επετείου κυκλοφορεί βιβλίο με λεπτομερή περιγραφή της εξόντωσης του Λάντεν.

Κάθε λεπτομέρεια της επιχείρησης στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, η οποία οδήγησε στην εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, περιέχει βιβλίο μέλους της ομάδας των Αμερικανών κομάντος, με ημερομηνία κυκλοφορίας στα βιβλιοπωλεία την 11η Σεπτεμβρίου. Ο εκδοτικός οίκος Penguin, που τήρησε άκρα μυστικότητα γύρω από το βιβλίο, υπόσχεται ότι θα αποτελέσει το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς, ικανό να συγκλονίσει την ίδια την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Με τίτλο «Μια Δύσκολη Ημέρα: Η Διήγηση της Αποστολής που Σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν», το βιβλίο γράφτηκε από μέλος της ομάδας κομάντος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Μαρκ Οουεν. Ο συγγραφέας, απόστρατος σήμερα και τότε επικεφαλής της ομάδας SEAL 6, προσφέρει λεπτομερή περιγραφή της επιχείρησης της 2ας Μαΐου 2011, ξεκινώντας με την πτώση του ελικοπτέρου που κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή στον Οουεν, μέχρι και το μήνυμα ασυρμάτου που επιβεβαίωνε ότι ο Λάντεν ήταν νεκρός. Ο Οουεν περιγράφει επίσης την παιδική του ηλικία στην Αλάσκα, την εξοντωτική εκπαίδευση που υπέστη για να ενταχθεί στο επίλεκτο σώμα των SEAL, αλλά και προηγούμενες απόρρητες αποστολές του. Εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου απέφυγε χθες να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο συγγραφέας είχε εξασφαλίσει την άδεια του πολεμικού ναυτικού για το βιβλίο του, ενώ πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι τέτοια άδεια ουδέποτε ζητήθηκε.

Το βιβλίο ενδέχεται να δώσει αφορμή για προεκλογικές τριβές, όπως συνέβη με κινηματογραφική ταινία της σκηνοθέτιδος Κάθριν Μπίγκελοου πάνω στο ίδιο θέμα. Η ταινία της Μπίγκελοου, ενώ ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί τον Οκτώβριο, δεν θα βγει στις αίθουσες παρά τον Δεκέμβριο, ύστερα από διαμαρτυρίες στελεχών της εκστρατείας Ρόμνεϊ, που κατήγγειλαν ότι το έργο αποτελεί έμμεση διαφήμιση των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Ομπάμα.

Πηγή:http://lamiastar.gr/

Σχόλια