Η μονή Αγίου Νικολάου στον Υψηλάντη--Αφιέρωμα αποκλειστικό viotiashop

23-9-12







Γύρω-γύρω στον Ελικώνα ένα πλήθος από διαμαντένια πετράδια μοναστηριών στολίζουν το θεοκόσμητο στέμμα του. Η Ευαγγελίστρια στο Ζαγαρά, η Μακαριώτισσα στη Δομβραίνα, ο όσιος Σεραφείμ και οι Ταξιάρχες στον Πρόδρομο, ο άγιος Νικόλαος ο Νέος στην κοιλάδα των Μουσών, η αγία Παρασκευή στην Κορώνεια και ο άγιος Νικόλαος ο Νέος στον Υψηλάντη. Τα μοναστήρια αυτά όχι μόνο στολίζουν τον Ελικώνα, αλλά και τον καθιστούν πνευματικό κέντρο, εργαστήριο καρδιακής αδιάλειπτης προσευχής, θεϊκής επιγνώσεως και αρετής. Οι ψυχές των προσκυνητών ανασαλεύουν, δονούνται από την χάρη που σ' αυτά κατοικεί και τα πνεύματά τους συναντούν στις ουράνιες επάλξεις τους αγίους μας, στα ονόματα των οποίων είναι αφιερωμένα τα μοναστήρια του ευλογημένου αυτού βουνού.

Το μοναστήρι του αγίου Νικολάου του Νέου στον Υψηλάντη κτισμένο σ' ένα ουράνιο εξώστη, δεσπόζει στο άλλοτε στενό της Πέτρας, που σχηματιζόταν ανάμεσα στο Τιλφούσιο όρος και τη λίμνη της Κωπαΐδας. Μοιάζει με λευκή πινελιά στα καταπράσινα ψηλώματα του ιερού βουνού του Ελικώνα. Μοιάζει με φωλιά που έκτισαν φιλέρημα στρουθία, γλυκύλαλα αηδόνια των μεγαλείων του Θεού, στ' απόμερα και δυσπροσπέλαστα μέρη, στα οποία μόνα τους εκτελούν τη θεϊκή τους συμφωνία και αντί για χειροκρότημα δέχονται την ευαρέσκεια των αιωνόβιων δένδρων με το ευχαριστιακό θρόϊσμα των φύλλων τους.

Το πανέμορφο μοναστήρι του άϊ-Νικόλα στου Βρασταμίτες - παλαιά ονομασία του χωριού Υψηλάντης - βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο βουνό κάπου τέσσερα χιλιόμετρα ψηλότερα απ' αυτό με δρόμο αρκετά φιδογυριστό. Ένας άλλος δρόμος ανεβαίνει στο μοναστήρι από το διπλανό χωριό, το Σωληνάρι. Η θέα από το μοναστήρι είναι μοναδική. Ο κάμπος, σήμερα της Κωπαΐδας, ξετυλίγεται σαν ιερό ειλητάριο μπρός στα μάτια μας. Ο γιγαντόσωμος βράχος που καλύπτει τη μεγάλη μοναστηριακή αυλή, τά άφθονα νερά που αναβλύζουν από τα σπλάχνα του και τα πανύψηλα πλατάνια που το σκιάζουν δημιουργούν μια παραδεισένια ατμόσφαιρα.

Πηγή:http://www.viotiashop.gr/

Σχόλια