Τι γίνεται στις 16 Νοεμβρίου;

29-10-12


















Πόσα χρήματα πρέπει να βρει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, οπότε λήγει η μεγάλη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού δημοσίου...
Στις 16 Νοεμβρίου λήγει τελικώς η μεγάλη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού δημοσίου την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει πάση θυσία. Πρόκειται για ένα γραμμάτιο αξίας 5 δισ. ευρώ και είναι από τα μεγαλύτερα που πρέπει να αποπληρώσει η παραπαίουσα ελληνική οικονομία, αν θέλει να συνεχίσει να ελπίζει για την σωτηρία της.

Ενδεχόμενο, έως τότε, να έχουν εκταμιευθεί τα 31,5 δισ. ευρώ και η χώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα με εξωτερική βοήθεια, μάλλον δεν υπάρχει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα λεφτά της δόσης θα έρθουν στη χώρα μας 10 μέρες μετά.

Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα, γενναία έκδοση, για να καλύψει την προηγούμενη. Ωστόσο το ποσό αυτή τη φορά είναι πολύ μεγάλο και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απορροφούν αυτές τις εκδόσεις έχουν μείνει εντελώς από ρευστό. Όπερ σημαίνει ότι θα δυσκολευθούν να κάνουν την κάλυψη και ότι μέχρι εκείνη τη μέρα, στο οικονομικό επιτελείο θα ζουν μέσα σε ένα διαρκές θρίλερ. Το πιθανότερο πάντως είναι πως για μια ακόμα φορά, η κατάσταση θα σωθεί στο «παρά 5’». Το θέμα βεβαίως είναι μέχρι πότε θα γίνεται αυτό.

voria.gr


Σχόλια