Δήμος Θηβαίων: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις μνήμης της 28ης Οκτωβρίου 1940


301012




















Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Θηβαίων .

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο, η επετειακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων και ο Σύνδεσμος Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας με θέμα «28η Οκτωβρίου- ΟΧΙ-1940» και ομιλητή τονΤαξίαρχο Διοικητή του ΚΕΠΒ Θήβας κ. Καμπούρη Γεώργιο, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα που έγραψαν της χρυσές σελίδες του έπους του ’40, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα της ένδοξης εκείνης εποχής.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν επίσης αποσπάσματα από το ημερολόγιο του έφεδρου ανθυπολοχαγού Νίκου Παπαβασιλείου και από το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θήβας.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιου.
Στην δοξολογία παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας Βασίλης Μάγκλαρης, ο Δημάρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, ο Διοικητής του ΚΕΠΒ Θήβας Γιώργος Καμπούρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Θηβών Μιχάλης Πάππος, ο Διοικητής της 114 Πτέρυγα Μάχης, Εκπρόσωπος της Π.Υ. Θηβών, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων-συλλόγων της περιοχής.

Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από την Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας κ. Χρ. Κολέσια.

Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων, παρουσία αρχών και πλήθους κόσμου.

Αμέσως μετά έγινε η καθιερωμένη παρέλαση τμημάτων μαθητών, συλλόγων και τμημάτων του Στρατού και της Αεροπορίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θηβαίωνπου έπαιζε θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της παρέλασης ο κ. Δήμαρχος Θηβαίων είπε:

«Η λησμονιά μαραίνει και τα ενδοξότερα γεγονότα και οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους διαλύονται και πεθαίνουν. Εκδηλώσεις μνήμης όμως, όπως η σημερινή, διατηρούν με το νερό της μνήμης, αμάρανδο το άνθος της Ελευθερίας και μεταγγίζουν μέσα μας τον ηρωισμό και το ελληνικό αγωνιστικό πνεύμα. Γι’ αυτό το λόγο γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο του «ΟΧΙ», τους ένδοξους αγώνες των προγόνων μας, που μας χάρισαν ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, το αγαθό της Ελευθερίας. Είναι μια μέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά με υγεία και συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην παρέλαση».

Πηγή http://thivanews.blogspot.gr/

Σχόλια