Πρόσθετα μέτρα 9,2 δισ. € μέσα σε ύφεση 4,5%

31-10-12

















Καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, τίθεται σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ με πλαφόν στις αποδοχές τα 1.900 ευρώ ανά μήνα, θεσπίζονται κλιμακωτές μειώσεις μισθών στα...
ειδικά μισθολόγια, αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012, μειώνονται εκ νέου οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ψαλιδίζονται εφάπαξ και οικογενειακά-πολυτεκνικά επιδόματα

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται σήμερα από τον Γ. Στουρνάρα στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες (φωτογραφία από τη συνεδρίαση του Αυγούστου)
«Φορτωμένος» πρόσθετα μέτρα τα οποία προσεγγίζουν τα 9,2 δισ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος θα υλοποιηθεί σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης της τάξης του 4,5%.
Το τελικό σχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Στον προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών μέτρων από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, καθώς η τρόικα επέμενε σε ένα εμπροσθοβαρές οικονομικό πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα προέλθει από τις περικοπές των πρωτογενών δαπανών, καθώς μεταξύ των άλλων:


Καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, τίθεται σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ με πλαφόν στις αποδοχές τα 1.900 ευρώ ανά μήνα, θεσπίζονται κλιμακωτές μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012, «παγώνουν» τα επιδόματα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, μειώνονται εκ νέου οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), ψαλιδίζονται εφάπαξ και οικογενειακά-πολυτεκνικά επιδόματα και καταργούνται τα ειδικά επιδόματα ανεργίας.
Επίσης αυξάνονται τουλάχιστον κατά 25% τα εισιτήρια σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ περικόπτεται κατά 150 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Στο μέτωπο των εσόδων καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα.

Με τη λήψη των μέτρων αυτών το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 8 δισ. ευρώ.

Πάντως, η οικονομία θα παραμείνει και το 2013 για έκτη στη σειρά χρονιά σε βαθιά ύφεση.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% περίπου (από 6,5% εφέτος) στα 193 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά 3% και θα διατηρήσει την ανεργία σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κοντά στο 25%.
Κατανάλωση και επενδύσεις θα συνεχίσουν τη φθίνουσα πορεία τους, με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου να οριοθετούν τη μείωση στο 5,9% και 3,7% αντίστοιχα.
Το δημόσιο χρέος λόγω και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη «αγγίζοντας» το 180% του ΑΕΠ.

Στον προϋπολογισμό προβλέπονται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ εντός του 2013.

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ελπίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές θα δώσουν ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Πλήρη ανατροπή στο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, από την εφαρμογή του οποίου η κυβέρνηση υπολογίζει την είσπραξη καθαρών εσόδων 2-2,5 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό πακέτο που θα ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό του 2013 περιλαμβάνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών. Θα διατηρηθούν οι δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο και αφορούν ιατρικά έξοδα, νοσήλια, δωρεές και διατροφή μεταξύ των συζύγων.
Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρία κλιμάκια και τρεις συντελεστές 21%, 36% και 45%, που θα ελαφρύνει τους έχοντες εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
Εφαρμογή μίνι κλίμακας για τη φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων, με δύο συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα εισοδήματα.
Κατάργηση πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα.
Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στον κλάδο της εστίασης.
Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες.
Μείωση των επιστροφών φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.
Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα.
Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.


Κώστας Τσαχάκης
Πηγή: Έθνος

Σχόλια