Τρόικα: Από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα τα €9,5 δισ. στα €10,5 δισ

2-10-12

















Της Δήμητρας Καδδά
Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα πιο άκαμπτη και από ότι έφυγε: ζήτησε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τα 9,5 δισ. ευρώ επί...
συνόλου 10,5 δισ. ευρώ των περικοπών δαπανών (ήταν 11,5 και μειώθηκαν με ισόποση αύξηση φόρων) να προέλθουν από περικοπές μισθών συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Μόνο το 1 δισ. ευρώ να έρθει από τα λεγόμενα «διαθρωτικά» μέτρα (παρεμβάσεις σε ΟΤΑ, φάρμακο, παιδεία, άμυνα κλπ).

Δηλαδή ζήτησε 2 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπές του κοινωνικού κράτους, βάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες στο «στόχαστρο» μεταξύ άλλων το δώρο των συνταξιούχων του ΟΓΑ με το επιχείρημα ότι πρόκειται για προνοιακή και μη ανταποδοτική σύνταξη, αλλά και τις απολύσεις στο δημόσιο.

Το ζήτημα των απολύσεων σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επικεντρώνεται σε φορείς και ΔΕΚΟ που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν με την αιτιολόγηση ότι μόνο έτσι θα υπάρχει «δημοσιονομικό» αποτέλεσμα…. Το θέμα τίθεται επί τάπητος σήμερα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο έχει προγραμματίσει συνάντηση με την τρόικα.

Ανοικτά όμως παραμένουν σύμφωνα με πληροφορίες και τα 3 δισ. ευρώ των φόρων. Ένα μέρος τους δεν είναι «αποδεκτό» από τους επιτηρητές που αμφισβητούν τα έσοδα. Εξ ού αναφέρουν και ο προϋπολογισμός του 2013 είναι τόσο «φτωχός» σε παρεμβάσεις από την πλευρά των εσόδων (500 εκατ. ευρώ έναντι 7,3 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών).

Η επόμενη «πράξη» στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ έχει οριστεί για την Τετάρτη με στόχο οι 2 πλευρές να… ανασυγκροτηθούν. Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο να περιορίσει το πρόσθετο «αίμα» στο κοινωνικό κράτος το πολύ στο 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει εντός του επιτελείου και πιο σκληρή θέση. «Δώσαμε ήδη 7,5 δισ. ευρώ όχι άλλο αίμα» αναφέρουν, κάνοντας πλέον λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση.


Γίνεται όμως και λόγος για κωλυσιεργία της ίδιας της τρόικας από… πρόθεση. Δηλαδή ότι βρίσκει προσκόμματα για να αργήσει η καταβολή της δόσης. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα πλέον δεν είναι οριακά και αυτό.. .ανοίγει την όρεξη σε όσους δεν θέλουν να συμφωνήσουν στο πεδίο του χρέους.

«Γλύτωσαν» τα μπλοκάκια, μαχαίρι στους πολύτεκνους

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πακέτα των φορολογικών μέτρων η τρόικα προκρίνει από τις παρεμβάσεις στους αυτοαπασχολούμενους, την εξαίρεση όσων διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν έσοδα από έναν μόνο εργοδότη. Ανοικτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να μην περικοπούν εντελώς τα «μπόνους» παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους γιατί η τρόικα φέρεται να θέλει ένα κίνητρο αύξησης της απόδοσης του δημοσίου αλλά με νέο σύστημα αξιολόγησης.

Από την αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη φαίνεται επίσης να «γλυτώνουν» όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τον νόμο Λοβέρδου.

Αντιθέτως, φέρεται από 2013 να καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τα πρόσθετα αφορολόγητα για κάθε προστατευόμενο παιδί. Εξετάζεται να δοθεί στοχευμένα ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά (ακόμα και αν έχουν μόνο ένα ή δύο τέκνα). Αυτό θα δίδεται όχι από τα ταμεία και τις νομαρχίες αλλά από τις εφορίες. Το σύστημα θα εφαρμόζεται με εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θα είναι «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό».

Πηγή: capital.gr

Σχόλια