Ενταση, τραυματίες και προσαγωγές μετά από εισβολή διαδηλωτών στο Πεντάγωνο

4-10-12














Πρωτοφανή επεισόδια σημειώνονται από το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ομάδα περίπου 150 εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είχε από τις 9.30 αποκλείσει και τα δύο ρεύματα της οδού Μεσογείων, εισέβαλε λίγο μετά τις 10.00 στο Πεντάγωνο, σπάζοντας τα ρολά ασφαλείας και αναγκάζοντας τους φύλακες της πύλης, ουσιαστικά, να τραπούν σε φυγή. Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό προσαγωγών, ενώ από τα επεισόδια τραυματίσθηκε τουλάχιστον ένας διαδηλωτής.
Αμέσως μετά το «ντου», οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στις σκάλες της κυρίας εισόδου του κτιρίου την οποία και απέκλεισαν.
Χρειάστηκε να περάσει τουλάχιστον μισή ώρα εσωσότου εμφανισθούν δυνάμεις των ΜΑΤ που αρχικά αρκέστηκαν σε ρόλο παρατηρητή.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του Πενταγώνου η πρόσβαση στον 4ο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, είχε προληπτικά αποκλειστεί με τα κάγκελα ασφαλείας.
Τις πρώτες απόπειρες να κατευνασθούν τα πνεύματα ανέλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος με μία ντουντούκα επιχείρησε να συνομιλήσει με τους εργαζομένους διαβεβαιώνοντας ότι «καταλαβαίνει τη κατάσταση». Εισέπραξε αποδοκιμασίες.
Στις 11.00 την ένταση διαδέχθηκαν επεισόδια όταν τα ΜΑΤ επενέβησαν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τις σκάλες του υπουργείου κάνοντας και χρήση χημικών.
Άνδρες από τουλάχιστον τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έθεσαν σε κλοιό τους διαμαρτυρόμενους, ενώ έγιναν και προσαγωγές με πιο πρόσφατη αυτή του προέδρου των εργαζομένων στα ναυπηγεία, Γ. Καρακίτσου.
Από την επέμβαση των ΜΑΤ τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς, όπως καταγγέλλουν, παραμένουν επί έξι μήνες απλήρωτοι.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα από το σωματείο τους επισημαίνεται ότι «το Ναυπηγείο βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση της ιστορίας του και οι εργαζόμενοι σε εξαθλιωτική κατάσταση».


Και καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της: «Δεν ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι δύο Υφυπουργοί και εκπρόσωπος του Υπουργού μας υποσχέθηκαν ότι το περιβόητο βοήθημα ήταν θέμα ημερών. Έχει περάσει ένας μήνας και το βοήθημα πουθενά. Τουναντίον του κρύβονται από προφάσεις και ασταθείς δικαιολογίες. Επίσης οι ίδιοι μας διαβεβαίωναν ότι έρχονταν εξελίξεις για το Ναυπηγείο. Πέρασαν ήδη τόσες μέρες και όλα είναι στον αέρα», αναφερόταν στην ανακοίνωση.
«Είναι χλευαστική η αντιμετώπιση μας» ανέφερε επίσης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κ. Στεφανόπουλος. «Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στους Αραβολιβανέζους και τους Γερμανούς και οι Αραβολιβανέζοι και οι Γερμανοί στην κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία είναι σε απόγνωση. Είναι απλήρωτοι έξι μήνες. Πολλοί έχουν διαλύσει τις οικογένειές τους. Άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα χρέη. Δεν έχουμε που να πάμε. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε».
Στη ΓΑΔΑ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
«Δεν μπορεί αυτοί που έχουν καταπατήσει κάθε ιερό και όσιο, οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, να συλλαμβάνουν τώρα εργαζόμενους που διακδικούν τα δίκαιά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στα επεισόδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Παναγόπουλος μεταβαίνει αυτή την ώρα στη ΓΑΔΑ, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους που έχουν προσαχθεί, ενώ κάλεσε συνδικαλιστικά στελέχη να συγκεντρωθούν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πηγή:ethnos.gr

Σχόλια