ΘΗΒΑ:Ξεκίνησε έρευνα για την μόλυνση του Ασωπού

29-10-12



















Αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας Θηβών μετά τη δημοσίευση σχετικού άρθρου του Γιώργου Κατσιμπάρδη στον “Α.Π.” με τίτλο “Ασωπός: Ποταμός ή φονιάς;”
Σύμφωνα με έγκυρες αποκλειστικές πληροφορίες, ο Εισαγγελέας Θηβών επενέβη αυτεπάγγελτα μετά και από το τελευταίο δημοσίευμα του “Α.Π.” και άλλων τοπικών ΜΜΕ, με άρθρο του Γιώργου Κατσιμπάρδη με τίτλο “ΑΣΩΠΟΣ: Ποταμός ή φονιάς;” με το οποίο μεταξύ άλλων αποδίδει ευθύνες στους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας και ψέγει τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες για να λυθεί αυτό το μεγάλο θέμα που πιθανόν να έχει στοιχίσει και συνεχίζει να στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

“Οι μεγάλες συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών στον Ασωπό προέρχεται από το 33%, δηλαδή από 270 βιοτεχνίες και βιομηχανίες, σε σύνολο οχτακοσίων. Οι συγκεντρώσεις αυτές των καρκινογόνων ουσιών οφείλονται κυρίως στο εξασθενές χρώμιο, αλλά και στο νικέλιο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και το βρόμιο που παράγεται από τις εγκαταστάσεις των παραπάνω επιχειρήσεων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ε.Α.Β., οι οποίες απασχολούν πολλούς εργαζόμενους” ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κατσιμπάρδης με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει.
Τώρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Εισαγγελέας διέταξε σε βάθος έρευνα, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες, καλώντας για εξέταση σαν πρώτο μάρτυρα τον π. υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Κατσιμπάρδη και θα ακολουθήσει λίστα μαρτύρων που μπορεί να κατανομαστεί από τον βασικό μάρτυρα. Σημειώνεται, ότι είχε γίνει προσφυγή από τοπικούς παράγοντες στον Συνήγορο του Πολίτη χωρίς αποτέλεσμα.
Εκτιμάται ότι το θέμα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις φθάνοντας μέχρι και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εξάλλου εκκρεμεί η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για την προσφυγή για το ίδιο θέμα του ΙΤΑΠ, το οποίο εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία καταγγέλει ότι το ΥΠΕΚΑ με το υπ' αριθμ. Α.Π. Οικ. 1645/06.08.2012 παρατείνει αδικαιολόγητα την εφαρμογή της ΚΥΑ 20488/2010 για τα περιβαλλοντικά μέτρα, ενώ διαφωνεί με πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα. “Θεωρούμε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την παράταση στην εφαρμογή της ΚΥΑ 20488/2010 του Ασωπού, όπως προτείνει η επιτροπή. Κάθε τι που επιτρέπει την συνέχιση της ρύπανσης και κατα συνέπεια την υπονόμευση της υγείας των ανθρώπων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΙΤΑΠ .
Το σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις στο επί πλέον της επταετίας χειμαζόμενο μέτωπο του περιβάλλοντος.

Πηγή :http://www.viotiashop.gr 

Σχόλια