Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το στομάχι

15-10-12

















ακολουθεί ένας οδηγός για το τι είναι καλό και τι κακό στη διατροφή, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε θέματα με το στομάχι μας.

Θεωρητικά, θα πρέπει να μπορούμε να αφομοιώσουμε οποιοδήποτε είδος τροφής που καταναλώνουμε. Όμως, οι αλλαγές στην επεξεργασία των τροφίμων, αλλά και στην προετοιμασία τους (π.χ. τηγανητά φαγητά), όπως και σύγχρονος τρόπος ζωής (καθιστική ζωή, πρόχειρο και γρήγορο φαγητό και άγχος), κάνουν το στομάχι μας να μην αντιδρά πάντα καλά σε ό, τι τρώμε.

Είναι καλύτερο λοιπόν να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα όπως τα λιπαρά κρέατα ή τα τηγανητά, αν δε θέλουμε να έχουμε προβλήματα στο στομάχι μας. Επιπλέον, η φύση παρέχει τροφές που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Ακολουθεί ένας οδηγός για το τι είναι καλό και τι κακό στη διατροφή, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε θέματα με το στομάχι μας.
Τα «πρέπει»…

Μπανάνες

Οι μπανάνες βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, ειδικά εάν έχουμε διάρροια (π.χ., από το πολύ αλκοόλ). Αποκαθιστούν τους ηλεκτρολύτες και του κάλιο που μπορεί να χαθούν κι επίσης έχουν πολλές φυτικές ίνες για την ενίσχυση της πέψης.

Γιαούρτι

Υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερό μας, που βοηθούν στο να αφομοιώσουμε τις τροφές και το γιαούρτι περιέχει ορισμένα είδη από αυτά τα υγιή βακτήρια (όχι όλων των ειδών τα γιαούρτια).

Το γιαούρτι αναπληρώνει τη φυσιολογική χλωρίδα στο γαστρεντερικό σωλήνα και αποκαθιστά την υγεία στην περιοχή.

Λάχανο

Το λάχανο προάγει επίσης την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων στο έντερο και είναι ένας τύπος φυτικών ινών που δεν χωνεύεται, γι’ αυτό βοηθά στην εξάλειψη των αποβλήτων, διατηρώντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Το ίδιο ισχύει και για το ξινολάχανο.

Άπαχο κρέας και ψάρια

Αν τρώτε κρέας, προτιμήστε το κοτόπουλο, τα ψάρια και άλλα άπαχα κρέατα που μπορείτε να τα χωνέψετε πολύ πιο εύκολα από ό, τι μια ζουμερή μπριζόλα. Το κόκκινο κρέας τείνει να είναι πιο λιπαρό και ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να το αφομοιώσει. Επιπλέον, τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια, δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως τα κόκκινα κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη και το μαύρο ρύζι, είναι καλές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη. Χρειαζόμαστε 20 με 30 γραμμάρια την ημέρα.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης να αισθανόμαστε χορτάτοι και μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά μπορεί να προκαλούν φούσκωμα, αέρια και άλλα προβλήματα σε άτομα που τις προσλαμβάνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό καλύτερα να κρατάτε έναν αργό ρυθμό. Επίσης, οι σπόροι σιταριού είναι «απαγορευτικοί» για τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Τζίντζερ

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως ένας φυσικός τρόπος για την ανακούφιση της ναυτίας, τους εμετού, της πρωινής αδιαθεσίας, των αερίων, της απώλειας της όρεξης και των κολικών. Καλό είναι όμως να το καταναλώνετε με μέτρο, καθώς πάνω από 2 έως 4 γραμμάρια την ημέρα, μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
…και τα «μη»

Μούρα

Τα μούρα είναι ωφέλιμα για την υγεία σας, αλλά αυτά με τους μικροσκοπικούς σπόρους μπορεί να αποτελούν πρόβλημα για όσους έχουν εκκολπωματίτιδα, καθώς αποτελούν έναν κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί σε κάποια μελέτη, αλλά αποτελεί θεωρητική άποψη. Αν διαπιστώσετε ότι οι σπόροι, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ηλίανθου ή της κολοκύθας, ερεθίζουν τα έντερα σας, μείνετε μακριά από αυτούς.

Πιπεριές chili

Αυτό το σημαντικό συστατικό της πικάντικης κουζίνας, μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο και να οδηγήσει σε καούρα. Αυτό μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή για εκείνα που ήδη πάσχουν από χρόνια καούρα.

Γαλακτοκομικά

Χρειάζεστε ασβέστιο στη διατροφή σας και ένας εύκολος τρόπος για να προσλάβετε τις απαραίτητες ποσότητες, είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί. Όμως, για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, αέρια, φούσκωμα και κοιλιακές κράμπες.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, είναι ένα κοινό πρόβλημα, η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Η νόσος του Crohn και η χημειοθεραπεία, μπορεί επίσης να βλάψουν τα έντερα, πράγμα που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη λακτόζη.

Σοκολάτα

Μια μελέτη του 2005 ανέφερε ότι η σοκολάτα μπορεί να κάνει κακό σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή χρόνια δυσκοιλιότητα. Αλλά η σοκολάτα από μόνη της, δεν αποτελεί πρόβλημα. Για τα άτομα με αλλεργίες στο γάλα, ο πραγματικός ένοχος θα μπορούσε να είναι το γάλα που περιέχεται σε πολλά σκευάσματα σοκολάτας. Επιπλέον, η καφεΐνη στη σοκολάτα, μπορεί να δημιουργήσει στομαχικές κράμπες, φούσκωμα και διάρροια.

Καφές, τσάι και αναψυκτικά

Ο καφές, το τσάι και τα ανθρακούχα ποτά, όχι μόνο παραχαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, που κρατά το γαστρικό οξύ στο στομάχι, αλλά επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως διουρητικά και να οδηγήσουν σε διάρροια και κράμπες. Τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, ειδικά για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο.

Καλαμπόκι

Το πλούσιο σε φυτικές ίνες καλαμπόκι, είναι καλό για την υγεία μας, αλλά περιέχει επίσης κυτταρίνη, ένα είδος ίνας που οι άνθρωποι δε μπορούμε να την διασπάσουμε εύκολα επειδή μας λείπει ένα απαραίτητο ένζυμο. Αν μασάτε το καλαμπόκι καλύτερα, μπορείτε πιθανώς να το χωνέψετε. Αλλά αν το καταπίνετε αμάσητο, μπορεί να σας προκαλέσει αέρια και κοιλιακό άλγος.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ χαλαρώνει το σώμα, αλλά, δυστυχώς, χαλαρώνει και τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέων ή καούρα. Το ποτό μπορεί επίσης να ερεθίσει τον βλεννογόνο του στομάχου, αλλοιώνοντας ορισμένα ένζυμα και εμποδίζοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διάρροια και στομαχικές κράμπες, αλλά αν δεν έχετε κάποια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, μέτριες ποσότητες αλκοόλ δεν βλάπτουν το πεπτικό σύστημα. οι ειδικοί προτείνουν όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.

Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τηγανισμένα τρόφιμα

Τόσο η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όσο και το τηγάνισμα των τροφών, μπορεί να επιβαρύνουν το στομάχι, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση οξέων και καούρες. Αυτού του είδους οι τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε στεατόρροια (απώλεια λίπους από τα κόπρανα), λόγω της περίσσειας λίπους. Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος, επειδή μπορεί να τους προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

clickatlife.gr

Σχόλια