Αναμέτρηση Ρωσίας-Τουρκίας από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Τατζικιστάν

26-10-12














Μετά την Συρία όλα δείχνουν ότι ο Καύκασος θα είναι το νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα πλέον στηρίζει σχεδόν ανοικτά του ισλαμιστές της περιοχής και ειδικά τους Τσετσένους τρομοκράτες που δρουν στους ορεινούς όγκους επάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στις πρόσφατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων (την περασμένη Κυριακή σκότωσαν 49 ισλαμιστές σε κοινή επιχείρηση των Spetznaz και της GRU) βρέθηκε υλικό που είχαν προμηθευτεί από την Τουρκία, όπως υλικό δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Η αντίΔραση της Ρωσίας στις κινήσεις της Τουρκίας ήταν η μεταφορά και ενίσχυση των Α/Α πυροβολαρχιών με επιπλέον συστήματα S-400 στον Καύκασο προκειμένου να προφυλάξουν τα νώτα τους σε περίπτωση ου η καττάσταση εκατραχυνθεί, αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί:

Ξεκίνησαν μείζονες ασκήσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή του μουσουλμανικού τόξου από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Ταντζικιστάν αποσκοπώντας να ενισχύσουν την παρουσία τους στις μουσουλμανικές δημοκρατίες. Από τις 23 Οκτωβρίου π.χ. στην 201η Στρατιωτική Βάση βάση της Ρωσίας στο Ταντζικιστάν όπου εδρεύει η 201η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Dushanbe, ξεκίνησε μείζονες ασκήσεις με σενάριο καθαρά αντιανταρτικό: Περικύκλωση και καταστροφή ανταρτικών μονάδων στους ορεινούς όγκους της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά στην ναυτική βάση του ρωσικού Στόλου στην Mαύρη Θάλασσα σε "οπτική επαφή" με τις τουρκικές ακτές πραγματοποιήθηκε άσκηση άμυνας ναυτικής βάσης σε εχθρική επίθεση όπου έγινε χρήση αντιπλοϊκών βλημάτων από βάσεις στην ξηρά. Σύμφωνα με το σενάριο εχθρικά πλοία επιτίθενται στην ναυτική βάση και οι «φίλιες» δυνάμεις τα εξουδετερώνουν με αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Στο Ταντζικιστάν πάντως, στην 201η στρατιωτική βάση μόνο τυχαία δεν είναι η μονάδα που εδρεύει. Επανδρώνεται από μονάδες ελίτ του ρωσικού Στρατού με δύναμη 7000 χιλιάδων ανδρών: Συγκεκριμένα εδρεύει η 92η Ταξιαρχία στο Dushanbe, η 148η στο Kulob και η 191η στο (Kurgan-Tyube), καθώς επίσης υπάρχουν και η 1098 Σμηναρχία υποστήριξης στο Dushanbe με 7 ελικόπτερα και την 670 Μοίρα της αεροπορίας με 5 αεροσκάφη SU-25.

Η βάση αυτή είναι η μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική βάση εκτός Ρωσίας και διαφυλάττει τα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν. Η βάση δημιουργήθηκε το 2005 και αποτελεί για την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Κρεμλίνου τον «φύλακα» των ρωσικών συμφερόντων στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Είναι σαφές ότι η Ρωσία "οχυρώνει" την μουσουλμανική της περίμετρο καθώς βλέπει ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί επιδέξια τον ισλαμισμό για την διείσδυση και την καταστροφή κρατών που έχουν στενές σχέσεις ή κοινά συμφέροντα με την Μόσχα. Και σε αυτό το παιχνίδι του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει κορυφαίο ρόλο, όντας όχι απλά το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος της συμμαχίας, αλλά κυρίως μια χώρα που φιλοδοξεί από μόνη της να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Ρωσίας σε μια περιοχή που ξεκινά από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι το Αφγανιστάν. Ή έτσι νομίζει, η Άγκυρα...

Βέβαια το κύριο μέτωπο αντιπαράθεσης που δεν αποκλείεται να δούμε μάχες μεταξύ τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων είναι αυτό της Συρίας...

Πηγή http://www.defencenet.gr/

Σχόλια