ΤΟΥΡΚΙΑ:Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει η τουρκική εθνοσυνέλευση για τη Συρία

4-10-12
















Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει από τις 10 το πρωί η τουρκική εθνοσυνέλευση εξετάζοντας την πρότασης της κυβέρνησης Ερντογάν να λάβει το «πράσινο φως» για αποστολή, αν παραστεί ανάγκη, στρατιωτικής δύναμης στη Συρία...

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση.
Μιλώντας στην ολομέλεια πριν από την έναρξη της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΡΛΚ, Μουχαρέμ Ιντζέ υποστήριξε ότι η πρόταση είναι «αόριστη». Όπως επισήμανε στην πρόταση γίνεται λόγος για αποστολή των τουρκικών δυνάμεων «σε ξένες χώρες», γεγονός που «σας δίνει την άδεια να μπορείτε να κάνετε παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δεν διευκρινίζεται ούτε η περιοχή, ούτε η έκταση της επιχείρησης». Χαρακτήρισε επίσης την πρόταση και «αντισυνταγματική», λέγοντας πως ενώ το σύνταγμα κάνει λόγο για επίθεση, στην πρόταση αναφέρεται πως οι ενέργειες βρίσκονται «στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης». Υποστήριξε τέλος ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από ποιόν ακριβώς προήλθαν τα πυρά που έπληξαν χτες την περιοχή Ακτσάκαλε, εννοώντας ότι είναι αόριστο αν τα πυρά προήλθαν από το καθεστώς Ασαντ ή τον «Ελεύθερο Στρατό της Συρίας».


«Θα οδηγήσετε σε περιπέτειες την Τουρκία με τις περιπέτειες του πλέον ανεπαρκή υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία της Τουρκίας», τόνισε ο Ιντζέ.
Εναντίον της πρότασης τάχθηκε και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης τάχθηκε εναντίον της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, υπονοώντας ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει τη πρόταση.
Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση με πλειοψηφία των παρευρισκόμενων βουλευτών. Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 326, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 135, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 51, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας 29, Ανεξάρτητοι 9, Κόμμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας 1, κενή έδρα 1 (Σύνολο 550).
Σημειώνεται ότι απο τη συριακή οβίδα που έπληξε χθες την περιοχή Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία έχασαν τη ζωή τους πέντε πολίτες.

Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια