Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι νηστικοί μαθητές στα σχολεία

3-10-12














της Τατιάνας Κερασίδη
Κρίση VS μαθητές!
Κραυγή αγωνίας από δασκάλους και Εκκλησία για εκατοντάδες παιδιά που πάνε νηστικά στο σχολείο.
Χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν πλέον σε αδιέξοδο, κάτω από το όριο της φτώχειας, με μεγάλα θύματα τα μικρά παιδιά που φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει ούτε καν πρωινό. Μία κοινωνία σε εξαθλίωση με άνεργους γονείς που αδυνατούν να αγοράσουν έστω και ένα κουλούρι στα παιδιά τους είναι η εικόνα της Ελλάδας του σήμερα."Υπάρχει πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε με πλήρη διακριτικότητα, για να μη φέρνουμε το παιδί σε δύσκολη θέση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που δάσκαλοι ανέφεραν παρόμοια κρούσματα και έβγαινε μία ομόφωνη απόφαση πως τα παιδιά που αντιμετώπιζουν τέτοιου είδους προβλήματα θα παίρνουν δωρεάν από το κυλικείο ένα τοστάκι και ένα χυμό."δήλωσε στο Radio 1 Daniolipton ο κ. Χρήστος Σερμπίνης ,πρόεδρος του πρώτου συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Θεσσαλονίκης.

Πριν από κάμποσα χρόνια αν κάποιος μιλούσε για υποσιτισμένα παιδιά στα ελληνικά σχολεία, κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν υπερβολικό ακόμη και ψεύτη. Κι όμως, εν έτει 2012, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου εκατοντάδες παιδιά πεινούν στις σχολικές αίθουσες και η υπόλοιπη κοινωνία παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις.

Έντονο φαίνεται πως είναι το πρόβλημα σε παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας όπου ένα κουλούρι, ένα φρούτο, λίγο γάλα μοιάζει πολυτέλεια. Ωστόσο έντονη ανησυχία υπάρχει και για τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου που λόγω της ηλικίας τους ντρέπονται να αναφέρουν πως υπάρχει πρόβλημα σίτισης στην οικογένεια τους. Και πώς να μην υπάρχει πρόβλημα άλλωστε, όταν στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες ο ένας από τους δύο γονείς είναι άνεργος ή ακόμα χειρότερα και οι δύο βρίσκονται χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ.Σταύρο Μποσδελεκίδη, πρόεδρο του δευτέρου συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη μείωση χρηματοδότησης σε σχέση με πέρυσι από το δήμο καθώς θα έπρεπε η προτεραίοτητα όλων να είναι η νεολαία."Οι νέοι και τα παιδιά είναι αυτοί που θα χαράξουν το μέλλον αυτού του τόπου. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων κάνουν ότι μπορούν αλλά φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετό. Οι ελληνικές οικογένειες αυτή τη στιγμή ζουν πολύ δυσκολές στιγμές και πρέπει όλοι να χειριστούμε με διακριτικότητα ένα θέμα τόσο λεπτό όπως η ασιτία των παιδιών σε σχολικούς χόρους"τόνισε.

Δύσκολοι καιροί για σχολικά είδη

Με χρησιμοποιήμενα τετράδια ξεκίνησαν πολλοί μαθητές φέτος τη σχολική τους χρονιά διότι οι γονείς αδυνατούν να αγοράσουν τα σχολικά είδη, τα οποία αν και φτηνότερα από κάθε άλλη χρονιά παραμένουν απλησίαστα για πολλά Ελληνόπουλα.



Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους ξεπερνούν τις αίθουσες των σχολείων καθώς η φτώχεια "χτυπά" την πόρτα πολλών ανθρώπων που η μνημονιακή κτηνωδία τους γύρισε χρόνια πίσω. Πολλοί γονείς χάνουν τη δουλειά τους από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να αγοράσουν ούτε σχολική τσάντα στα παιδιά τους αλλά ούτε ένα τετράδιο."Το φαινόμενο των χρησιμοποιήμενων τετραδίων παρατηρήθηκε πολύ φέτος στις σχολικές αίθουσες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αμέσως ενημέρωσαν τους αρμόδιους συλλόγους και αυτοί με τη σειρά τους ψάχνουν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους οικονομικά αδύναμους γονείς."πρόσθεσε χαρακτηριστικά στο Radio 1 Daniolipton ο κ. Στράτος Μποσδελεκίδης.

"SOS" για σχολικές αίθουσες χωρίς θέρμανση

Τσουχτερός προβλέπεται ο χειμώνας για τις σχολικές αίθουσες που θα είναι παγωμένες με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην αποχωρίζονται τα μπουφάν τους.

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς όλα δείχνουν πως τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από πέρυσι."Ευτυχώς που ακόμη ο καιρός είναι καλός και δεν κρυώνουν τα παιδιά. Θα ζοριστούμε πολύ να τα βγάλουμε πέρα και το μόνο που παρακαλάμε είναι να "συνεργαστεί" ο καιρός μαζί μας για να μη παγώσουμε στην κυριολεξία." δήλωσε στο Radio 1 Daniolipton o κ. Σταύρος Μποσδελεκίδης, πρόεδρος του δευτέρου συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης "Μέγας Αλέξανδρος".

Πηγή:danioliptes.gr

Σχόλια