Η έλλειψη ύπνου διαγράφει τις αναμνήσεις μας


23-10-12

















Αν θέλετε να διατηρήσετε τις αναμνήσεις σας ζωντανές δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε λεπτό από τον ύπνο σας σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο λιγοστός ύπνος μπορεί να διαγράψει τις αναμνήσεις μας για πάντα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για την Νευροεπιστήμη, η απώλεια δύο ωρών ύπνου ακόμη για μια νύχτα αρκεί για να σταθεί εμπόδιο στην επεξεργασία και την αποθήκευση των αναμνήσεων μας στον εγκέφαλό. Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αναμνήσεις που δεν μπορούν να αποθηκευτούν λόγω έλλειψης ύπνου διαγράφονται οριστικά.

«Ο ύπνος δεν αποτελεί πολυτέλεια. Έχει πραγματικά ζωτική σημασία για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Μία από τις κυριότερες λειτουργίες που επιτελεί όταν κοιμόμαστε είναι η επεξεργασία και η αποθήκευση των όσων ζήσαμε την προηγούμενη μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τεντ Άμπελ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο δρ. Άμπελ και η ομάδα του πειραματίστηκαν με μια ομάδα ποντικιών προτού καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά. Οι ειδικοί δεν επέτρεπαν στα τρωκτικά να κοιμηθούν για διάφορα χρονικά διαστήματα με σκοπό να διαπιστώσουν αν η έλλειψη ύπνου επηρεάσει τις επιδόσεις τους σε ένα τεστ μνήμης.

Πράγματι οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που τα ζώα δεν είχαν κοιμηθεί καλά, η αποθήκευση των αναμνήσεων διαταρασσόταν. Δεν χρειαζόταν μάλιστα μεγάλη έλλειψη ύπνου για να εμποδιστεί η διαδικασία αποθήκευσης πληροφοριών. Τρεις ώρες, δηλ. 20% μείωση του ύπνου τους σε ένα 24ωρο. Αυτό για τον άνθρωπο αντιστοιχεί σε μια μείωση της τάξεως των 2 ωρών δηλ, να μειώσει κάποιος τον ύπνο του από τις 8 στις 6 ώρες. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να εξακριβώσει ποιες ακριβώς είναι οι πιο σημαντικές ώρες ύπνου για τον εγκέφαλο.

lifezone.gr

Σχόλια