ΗΠΑ:«Γκρινιάρης» ο Ομπάμα, «μαχητικός» ο Ρόμνεϊ – Ο απολογισμός του debate

4-10-12


















Μπορεί… νοκ άουτ να μην υπήρξε στην πρώτη τηλεοπτική μάχη Ομπάμα-Ρόμνεϊ αλλά αναμφίβολα ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος νίκησε στα σημεία.
Αυτή είναι η εκτίμηση του συνόλου των αμερικανικών ΜΜΕ αλλά και των αναλυτών, που δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «γκρινιάρη, υποτονικό και εκνευρισμένο».

Ήταν το πρώτο από τα τρία debate των δυο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Δε θα κρίνει την εκλογή, αλλά σίγουρα ο Ρόμνεϊ κέρδισε πόντους.

Δημοσκόπηση του CNN που δόθηκε στη δημοσιότητα μια ώρα μετά την αναμέτρηση, δίνει τη "νίκη" στον Ρόμνεϊ με ποσοστό 67% των ερωτηθέντων έναντι 25% που πιστεύουν ότι ο Ομπάμα ήταν καλύτερος στο debate του Ντένβερ. Προβάδισμα στον Ρόμνεϊ δίνει και δημοσκόπηση του CBS.

Ο Ομπάμα δεν τήρησε τους χρόνους (μίλησε τέσσερα λεπτά περισσότερα από τον αντίπαλό του), ήταν κυρίως απολογητικός και ουσιαστικά έχασε τη μάχη των εντυπώσεων. Εκείνο που τονίζουν χαρακτηριστικά τα ΜΜΕ είναι πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε καθόλου τη... γκάφα του αντιπάλου του, που πριν λίγο καιρό είχε ακουστεί να χαρακτηρίζει "θύματα" το 47% των Αμερικανών. Ίσως φοβήθηκε μήπως του γυρίσει μπούμερανγκ, μιας και σε γκάφα υπέπεσε λίγες μέρες πριν και ο αντιπρόεδρος του, Τζο Μπάιντεν, όταν είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί η μεσαία τάξη!

Για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, πάλι, ο Ομπάμα προσπάθησε με ψύχραιμο ύφος να κερδίσει τους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι παραδοσιακά δεν θέλουν ένα πρόεδρο θυμωμένο.
Αντίθετα, ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε πιο επιθετικός γιατί, όπως εκτιμάται από τους ίδιους αναλυτές, επιδίωκε να προκαλέσει τον αντίπαλό του και να τον εκθέσει για τη μέχρι τώρα πολιτική του, εκμεταλλευόμενος την αργή ανάκαμψη της οικονομίας.

Να έρθει πιο κοντά στο κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους προσπάθησε και ο Μιτ Ρόμνεϊ. Αλλά αυτή η τακτική μάλλον θα του δημιουργήσει πρόβλημα με την άκρα δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Κατηγορείται επίσης ότι αναίρεσε θέσεις που έχει εκφράσει κατά την προκελογική του εκστρατεία, ενώ κακή εντύπωση προκάλεσε η... προαναγγελία ότι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του λιγότερου κράτους και των περικοπών θα κλείσει τη δημόσια τηλεόραση.

Το debate δε θα αλλάξει την προεκλογική μάχη. Αλλά ο Ρόμνεϊ έδειξε πως θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος. Ο Ομπάμα δεν έχασε την εκτίμηση των Αμερικανών, ο Ρόμνεϊ δεν κέρδισε τις εκλογές. Παραμένει άλλωστε πίσω στις δημοσκοπήσεις σε πολιτείες «κλειδιά» όπως η Βιρτζίνια, η Φλόριντα, το Οχάιο και το Γουισκόνσιν.

Για να πάρει «κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις (στις οποίες για την ώρα είναι πίσω 3 έως 5 μονάδες) ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων πρέπει να ανέβει... ανήφορο. Και κυρίως να επικρατήσει ξεκάθαρα σε ένα από τα δυο debate που ακολουθούν.

Συμπέρασμα: ο Ρόμνεϊ κέρδισε τον... πρώτο γύρο και τις εντυπώσεις αλλά ο Ομπάμα παραμένει το φαβορί για τη δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.

Υπάρχει άλλωστε προϊστορία με τις τηλεμαχίες, γιατί και άλλοι πρόεδροι που διεκδικούσαν την επανεκλογή τους είχαν χάσει μεν τις εντυπώσεις, κυρίως στο πρώτο ντιμπέιτ, αλλά στη συνέχεια είχαν κερδίσει τις εκλογές. Επίσης, εκτιμάται ότι πιο επιθετικός θα εμφανιστεί ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην τηλεμαχία που θα έχει με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία, Πολ Ράιαν, στις 11 Οκτωβρίου.

Οι επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις Ομπάμα-Ρόμνεϊ θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Οκτωβρίου, σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα, αντίστοιχα.


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ DEBATE ΤΩΝ ΗΠΑ




Πηγή:http://www.newsit.gr/

Σχόλια