ΔΙΣΤΟΜΟ:Στο Δίστομο και στις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν αφιερωμένη χτες η εκπομπή του MEGA, ''ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ'' του Σταύρου Θεοδωράκη

29-10-12















Στο Δίστομο και στις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν αφιερωμένη χτες η εκπομπή του MEGA, ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, με την Ελληνογερμανίδα και καταγώμενη από το Δίστομο, Αφροδίτη Μπασδέκη, να σχολιάζει και να συζητά με τον Σταύρο Θεοδωράκη για την Σφαγή του Διστόμου, και για τις σχέσεις Ελλήνων και Γερμανών, μέσα από τις νέες συγκυρίες.
Συγκλονιστική και η μαρτυρία του Παππού της, Γεωργίου Μπασδέκη, ο οποίος είναι ένας από τους επιζήσαντες της Σφαγής και τραυματίας.
Θα σας ενημερώσω όταν ανέβει η εκπομπή για την δείτε διαδικτυακά ολόκληρη.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Τίτλος: Οι Γερμανοί που μας αγάπησαν
Περίληψη: Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί; Δικαιούται η Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις; Το κατοχικό δάνειο που είχαν πάρει οι Γερμανοί θα αποπληρωθεί ποτέ; Μπορεί ένα θύμα της σφαγής του Διστόμου να συνυπάρχει σήμερα με τους Γερμανούς; Σε αυτούς τους προβληματισμούς θα απαντήσουν οι «Πρωταγωνιστές» στο MEGA.
Στον Σταύρο Θεοδωράκη μιλούν:
Η Αφροδίτη Μπασδέκη, μαθήτρια του Γερμανικού Σχολείου Αθηνών που έχει μητέρα Γερμανίδα και πατέρα 'Ελληνα. Ο παππούς της Γεώργιος Μπασδέκης είναι από τους επιζήσαντες της σφαγής του Διστόμου. Το πώς το εξηγεί ο ίδιος στην κάμερα των «Πρωταγωνιστών». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας αλλά ούτε και να μας κυνηγάνε οι αμαρτίες των παππούδων μας», παραδέχεται η Αφροδίτη στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο Γερμανός Χάγκεν Φλάισερ καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που το 1985 πολιτογραφήθηκε 'Ελληνας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης τον συναντά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, σε ένα από τα κτίρια την επίβλεψη του οποίου είχε ο επίσης Φιλέλληνας συμπατριώτης του Ερνέστ Τσίλερ και μιλούν για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
14 νέοι Γερμανοί δημοσιογράφοι που πέρασαν μια εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος. Οι νέοι δημοσιογράφοι αφηγούνται στην κάμερα τις περιπέτειές τους στους δρόμους της Αθήνας, στις συγκεντρώσεις αλλά και τις ταβέρνες.

Πηγή:  http://distomo.blogspot.gr

Σχόλια