Πέντε νεκροί λόγω του ενεργειακού ποτού «Monster»;

25-10-12
















Στο «μικροσκόπιο» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει βρεθεί το ενεργειακό ποτό με το όνομα «Monster», καθώς φαίνεται πως συνδέεται με πέντε περιστατικά θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, ένα από τα περιστατικά αφορά σε μια 14χρονη που έπαθε καρδιακή προσβολή. Το άτυχο κοριτσάκι, είχε καταναλώσει δύο ποτά «Monster» μέσα σε ένα 24ωρο και πέθανε έξι ημέρες αργότερα, ενώ οι γονείς της έχουν κινηθεί δικαστικά κατά της εταιρείας. Σύμφωνα, ακόμη, με την εκπρόσωπο Τύπου της FDA, Σέλι Μπέρτζες, οι σχετικές καταγγελίες κατατέθηκαν από το 2009 έως τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Πρώτο ΘΕΜΑ το «Monster» είναι το πρώτο σε πωλήσεις ενεργειακό ποτό στις ΗΠΑ, ενώ πωλείται και στην Ελλάδα. Είναι ενεργειακό ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη, όπως το «Red Bull», το «Rockstar», «το AMP» και το «Full Throttle». Η κατανάλωσή τους συνδέεται συχνά με τα πιο ακραία και ριψοκίνδυνα αθλήματα, ενώ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στις νέες ηλικίες και συχνά αναμειγνύονται με αλκοόλ. Να σημειώσουμε ότι ο κίνδυνος από τον συνδυασμό καφεΐνης και αλκοόλ ήρθε στο προσκήνιο πριν από δύο χρόνια, όταν Αμερικανοί φοιτητές εισήχθησαν στο νοσοκομείο για δηλητηρίαση που προήλθε από αυτό το συνδυασμό.

Τα περιστατικά θανάτου που ερευνάται η σχέση τους με το «Monster» ενδεχομένως κλιμακώσουν τις αντιδράσεις των επικριτών σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλειά των ενεργειακών ποτών.

Σύμφωνα, πάντως, με την FDA οι κατασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εκθέσεις στην Υπηρεσία σχετικά με όλα τα σοβαρά περιστατικά εντός 15 ημερών από την παραλαβή τους και να παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν ότι, παρά τη σοβαρότητα των περιστατικών, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης κυκλοφορίας των συγκεκριμένων ποτών. Όπως εκτιμούν, είναι πιθανότερη η θέσπιση περισσότερων περιορισμών στην κατανάλωσή τους, παρά η παύση τους από την αγορά.

evros-line.blogspot.gr

Σχόλια