Ρήξη με το πολιτικό και κομματικό σύστημα προανήγγειλε ο Α. Λοβέρδος από τη Λιβαδειά

1-11-12
















Το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου «Θέσεις για την Νέα Ελληνική Ανόρθωση» παρουσίασε την Τετάρτη το βράδυ σε εκδήλωση με την συμμετοχή του πρώην υπουργού στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας ο δικηγόρος Π. Αλεξανδρής.

«Εξέδωσα αυτή την πολιτική μπροσούρα για κάποια από όσα έγιναν και γι” αυτά που πρέπει να γίνουν, με το σκοπό να επιχειρήσω να επηρεάσω τις εξελίξεις. Να συντονίσω τις ενέργειές μου με άλλους πολίτες και πολιτικούς, να συμμετάσχω στην προσπάθεια να βγούμε από την κρίση, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς τους συνήθεις καταστροφικούς συμβιβασμούς των υφιστάμενων πολιτικών κομμάτων, χωρίς τις ατέλειωτες φλυαρίες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος.

Ασκώντας κριτική στις τρείς τελευταίες κυβερνήσεις επεσήμανε: «Η χώρα μαστίζεται από μια πολυετή, ευρεία και επιθετική ύφεση, για την οποία δεν έκαναν τα αναγκαία ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου, ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε έως σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση. Να μην ξεχνάμε, μάλιστα, πως η ΝΔ προκάλεσε εκλογές με κύριο σύνθημα και πρόταγμα την ανάπτυξη. Για ένα «νέο μίγμα» μιλούσαν, που ποτέ όμως δεν είδαμε».

Ωστόσο εκτιμά ότι σήμερα τα οικονομικά της χώρας είναι σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι τα προμηνούμενα χρόνια ενώ άφησε αιχμές για κατευθυνόμενη βία προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

«Μετά από τρία χρόνια αγώνων, μόχθου και θυσιών των ελλήνων πολιτών, καθώς και ορισμένων λίγων πολιτικών, και μέσα σε συνθήκες δημαγωγίας και βίας η οποία όμως δεν έκαμψε όσους έδιναν την μάχη, σήμερα τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε σχετικώς καλή κατάσταση (ας μου επιτραπεί η παρενθετική απορία, πως ξαφνικά σταμάτησε η βία, ενώ δεν άλλαξαν οι πολιτικές; Θυμίζω τί έγινε στις περσινές εκδηλώσεις της 28ης. Μήπως η αλλαγή των συσχετισμών ήταν ο στόχος της βίας κι όχι οι ασκούμενες πολιτικές; Για σήμερα αρκούμαι να θέσω το ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έθεσε διλήμματα λέγοντας πως «αν δεν παλέψουμε αποτελεσματικά κατά της ύφεσης από αύριο το πρωί, τότε μπροστά μας έχουμε δύο ενδεχόμενα: α. είτε θα πτωχεύσουμε και θα φύγουμε από το ευρώ και β. είτε θα μείνουμε ακόμη στο ευρώ, αλλά σε συνθήκες φτώχειας».

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι για τέταρτη φορά οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν «με βάση εκβιαστικά διλήμματα». Και πρόσθεσε: «Δίνουμε στην Ελλάδα μία ακόμη ευκαιρία στριμώχνοντας για τέταρτη φορά τους πολίτες της, ή την αφήνουμε να καταρρεύσει;».

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «σ’ αυτή την κρίσιμη τέταρτη φορά» θα κάνει το καθήκον του, «στηρίζοντας, τη συμφωνία των τριών αρχηγών, που αποδείχτηκε πως εμπεριέχει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης».

Και συνέχισε: «Θα πράξω το καθήκον μου, στηρίζοντας τους τρεις αρχηγούς. Ωστόσο δεν πάει άλλο κυρίες και κύριοι. Δεν μπορεί να ανεχθούμε να μην γίνονται αυτά που έχουμε απόλυτη ανάγκη. Δεν μπορεί να λέμε πως η ύφεση θα μας αποτελειώσει και να έχουμε αφήσει το ελληνικό κράτος στην καταστροφική για την οικονομία κατάσταση που ήταν το 2008, όταν ξεκίνησε η υφεσιακή περιπέτεια».

Ταυτόχρονα έκανε γνωστό ότι «η υπέρ Ελλάδας» ψήφος του στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα συνοδευτεί με τη συμμετοχή του «στην απόπειρα μιας καθολικής ρήξης με το δεδομένο πολιτικό και κομματικό σύστημα».

Και έκανε λόγο για την ανάγκη «ενός ευρωπαϊκού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα ηγηθεί της πορείας».

Από τα πυρά του πρώην υπουργού δεν ξέφυγε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι στους δημαγωγούς και τα ψεύδη και σε εκείνα τα δημαγωγικά πολιτικά μορφώματα που υποστηρίζονται από πολίτες και δυνάμεις, που ό,τι πελατειακό και παρασιτικό έχασαν ως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να το ξαναπάρουν ως ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για την Ελλάδα και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της. Όχι, λοιπόν, στα ψεύδη, όχι στη δημαγωγία, όχι στην αδιαφορία για την οικονομία, δηλαδή για τη ζωή των ανθρώπων, όχι στην παραμέληση της πατρίδας και των θεμάτων της λόγω κρίσης», είπε με έμφαση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

www.viotianet.gr

Σχόλια