Οι τροφές που διατηρούν την επιδερμίδα όμορφη

20-11-12

















 Τις τροφές που τρέφουν την επιδερμίδα σωστά, διατηρούν την υγρασία και όλα όσα χρειάζεται για να είναι όμορφη και λαμπερή παρουσιάζει στο...Life2day.gr η Ελισάβετ Παρλαπάνη διαιτολόγος –διατροφολόγος -Απόφοιτη από την Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής στο Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας του Α-ΤΕΙ Θες/νίκης.Επιστημονικός συνεργάτης Meddiatrofi.

 Αβοκάντο: Για άλλους θεωρείται φρούτο και για άλλους λαχανικό. Στην πραγματικότητα, όμως το αβοκάντο δεν είναι τίποτα από τα δυο διότι το 75% των θερμίδων του προέρχονται από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει. Επιπρόσθετα το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, κάλιο και φυτικές ίνες. Το αβοκάντο έχει συσχετιστεί θετικά με τη μείωση της χοληστερόλης, την υγεία της επιδερμίδας, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την επιβράδυνση της γήρανσης.

 Tip: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σάντουιτς, dip, ακόμη και στο φαγητό. Αν δεν είναι πολύ ώριμο, αφήστε το στη φρουτιέρα μαζί με τα μήλα. Θα διαπιστώσετε ότι είναι έτοιμο προς κατανάλωση όταν μπορείτε να το ξεφλουδίσετε και με το χέρι χωρίς τη βοήθεια μαχαιριού. 

Παπάγια: Εξωτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και καροτίνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η παπάγια χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα ομορφιάς όπως κρέμες προσώπου και προϊόντα μαλλιών με την ιδιότητα ότι προσδίδει «λάμψη». Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και η οποία συμπεριέλαβε 4025 γυναίκες μέσης ηλικίας, έδειξε ότι η πρόσληψη βιταμίνης C σχετίστηκε αρνητικά με την εμφάνιση ρυτίδων και τη ξηρότητα της επιδερμίδας ανεξαρτήτως ηλικίας, έκθεσης στον ήλιο, εμμηνόπαυσης και άλλων παραγόντων υπεύθυνων για την γήρανση του δέρματος.

 Tip: Παπάγια μπορείτε να βρείτε αποξηραμένη στο εμπόριο και σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο και ασβέστιο.

 Στρείδια και οστρακοειδή: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο στη διατροφή για την ανάπλαση και επούλωση των τραυμάτων. Ο ψευδάργυρος περιέχεται σε κρέμες κατά της ακμής και σε σαμπουάν για διάφορες καταστάσεις του τριχωτού της κεφαλής.

 Tip: Μπορούν να καταναλωθούν ψητά ή αχνιστά με λεμόνι για το σερβίρισμα. Εναλλακτικά μπορούν να μαγειρευτούν με ρύζι ή ζυμαρικά και να αποτελέσουν ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Νερό Το βασικό συστατικό του ανθρώπινο οργανισμού. Το νερό συμβάλλει στη ενυδάτωση των ιστών και των οργάνων του οργανισμού, τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την αποβολή των τοξινών, τη μεταφορά και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών καθώς και την πρόσληψη οξυγόνου από τους ιστούς. Σαν γενική οδηγία συστήνεται η ελάχιστη ποσότητα νερού (συμπεριλαμβανομένων και των υγρών π.χ. χυμοί, σούπες) να είναι περίπου 1½ λίτρο ημερησίως.. Ο καφές και το αλκοόλ δεν συστήνονται ως μέσο ενυδάτωσης.

 Πεπόνι: Γλυκό, καλοκαιρινό τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Α και C και βιταμίνες του συμπλέγματος. Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις,. Παράλληλα, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

 Tip: Μαζί μια μερίδα ασβεστίου (π.χ. τυρί ή γιαούρτι) και ένα τρόφιμο ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά ή μαύρο ψωμί) μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ, δροσερό και θρεπτικό γεύμα. Εναλλακτικά, μπορεί να καταναλωθεί σε φρουτοσαλάτες ή χυμούς.

 Μούρα Άσπρα, κόκκινα ή μαύρα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών και αντί-γηραντικών παραγόντων όπως οι ανθοκυανίνες. Τα μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου, του οισοφάγου, του στόματος και του δέρματος. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με μούρα το δέρμα παραμένει σφριγηλό και νεανικό, τα κύτταρά μας αναδομούνται και η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται.

 Tip: Χρησιμοποιούνται συχνά στη ζαχαροπλαστική ως μαρμελάδες, τάρτες και παγωτά. Πιο υγιεινές και ελαφριές λύσεις αποτελούν οι φρουτοσαλάτες και τα smoothies.

 Δημητριακά ολικής άλεσης: Δεν αποτελούν απλά «τροφή» για την επιδερμίδα αλλά και για όλο το σώμα. Μια διατροφή εμπλουτισμένη σε προϊόντα ολικής άλεσης ενισχύει τον οργανισμό με σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο. φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος, φώσφορος και σίδηρος, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο και χαλκό.

 Τιp: Για μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερα αντό-γηραντικά συστατικά δημιουργήστε πιάτα με βρόμη, καλαμπόκι, φύτρο σταριού, ρύζι καστανό, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα ή κεχρί

 Σταυρανθή λαχανικά Τα ραπανάκια, τα λαχανάκια Βρυξελών, τα γογγύλια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο αποτελούν εξαιρετική πηγή σουλφοραφάνης, ένα φυσικό φυτοχημικό συστατικό που υποστηρίζει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας και μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του στήθους και του δέρματος.

 Tip: Βρασμένα στον ατμό διατηρούν καλύτερα τις οργανοληπτικές και «προστατευτικές» τους ιδιότητες συγκριτικά με το βράσιμο σε νερό.

 Ξηροί καρποί: Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσπορος, κουκουνάρι, Brazilian nuts, macadamia, κ.α. είναι κάποιοι από τους ξηρούς καρπούς άψητους και ανάλατους που μπορείτε να επιλέξετε για να ενισχύσετε το διαιτολόγιο και την επιδερμίδα σας με σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 Tip: Μια μερίδα ξηρών καρπών αποτελείται από 3-5 καρύδια, 5-8 αμύγδαλα ή 1-2 brazilian nuts. Μην παρασύρεστε από το μικρό τους μέγεθος και υπερβάλλετε ως προς την κατανάλωση τους.


 ΠΗΓΗ: life2day.gr

Σχόλια