Η διατροφική αξία των φρέσκων & κατεψυγμένων τροφίμων

2-11-12















Η ανάγκη για εύκολο και γρήγορο φαγητό έχει ωθήσει τους παραγωγούς στη δημιουργία κατεψυγμένων τροφίμων, τα οποία ενώ προσφέρουν ευκολία στην... προετοιμασία, αμφισβητούνται συχνά ως προς την διατροφική τους αξία. Πρίν επιλέξουμε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την διατροφική αξία τόσο των φρέσκων όσο και των κατεψυγμένων προϊόντων.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Τα θετικά των κατεψυγμένων τροφίμων είναι:

Έχουν ισότιμη θρεπτική αξία με τα νωπά, αφού καταψύχονται όταν έχουν ωριμάσει και διατηρούν όλες τις ουσίες τους.

Προσφέρονται για εύκολη χρήση και παρασκευή χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Αποτελούν οικονομική, υγιεινή εναλλακτική λύση όταν υπάρχουν ελλείψεις φρέσκων τροφίμων.

Παρέχουν πληροφορίες για το τρόφιμο πάνω στη συσκευασία (π.χ. περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά).

Δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει τρόφιμα (κυρίως μη εποχιακά λαχανικά), αφού συντηρούνται στην κατάψυξη για αρκετό καιρό.


Τα αρνητικά των κατεψυγμένων τροφίμων είναι:

Λανθασμένες συνθήκες κατάψυξης μπορεί να αλλοιώσουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες των τροφίμων (π.χ. οσμή, γεύση).

Σε παρατεταμένη κατάψυξη υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας κρυστάλλων πάγου, που καταστρέφουν τους ιστούς και τις μεμβράνες με συνέπεια την απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών, πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων.

Κατά την αγορά απαιτείται προσεκτική ανάγνωση των ετικετών στη συσκευασία, καθώς ενδέχεται να έχουν προστεθεί πολλά συντηρητικά και νάτριο (αλάτι).


Τα θετικά των φρέσκων τροφίμων είναι:

Τα φρέσκα φρούτα έχουν μοναδικό φυσικό άρωμα, γεύση και χρώμα.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία.

Τα φρέσκα ή νωπά προϊόντα (λαχανικά, ψάρι, θαλασσινά, κρέας, κοτόπουλο κα) διατίθενται σε μεγάλες ποσότητες και ποικιλίες.

Δεν έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία ή προσθήκη αλάτων, συντηρητικών.

Η χρήση φρέσκων προϊόντων στη μαγειρική αναβαθμίζει τη θρεπτική αξία του φαγητού χωρίς μεγάλο κόστος.


Τα αρνητικά των φρέσκων τροφίμων είναι:

Σε ελέγχους έχει παρατηρηθεί ένα ποσοστό περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και τοξικούς παράγοντες.

Παρατηρούνται απώλειες θρεπτικών συστατικών (π.χ. υδατοδιαλυτών βιταμινών) κατά τη μεταφορά και συντήρηση, λόγω επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας, του αέρα και της θέρμανσης.

Απαιτείται αυξημένος χρόνος προετοιμασίας (πλύσιμο, καθάρισμα).

Στο ερώτημα επομένως, «Φρέσκα ή Κατεψυγμένα;» η απάντηση είναι ότι αν και η αξία των φρέσκων προϊόντων είναι αναμφισβήτητη, τα κατεψυγμένα τρόφιμα όταν συσκευάζονται σωστά μπορούν να καταναλώνονται και αυτά με ασφάλεια.

life2day.gr

Σχόλια