ΘΗΒΑ: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών

12-11-12


















Πριν από μερικές μέρες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατασκευής στη Θήβα Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή του ΧΥΤΑ, με διαχειρίστρια αρχή τη ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ. Πρόκειται για δαπανηρό και σε λάθος κατεύθυνση έργο, προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του συνόλου της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα που θα οδηγήσει στην αύξηση των τελών που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, ενώ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η μονάδα θα επεξεργάζεται 35.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και 7.000 τόνους λυματολάσπης από τους βιολογικούς το χρόνο. Το προϊόν της επεξεργασίας θα αποτελείται από υλικά ανακύκλωσης και κόμποστ, όλα χαμηλής ποιότητας, αφού θα είναι επιμολυσμένα με προσμείξεις καθώς και με παθογόνους (όσον αφορά το κόμποστ) μικροοργανισμούς εξαιτίας της χωρίς επαρκή εξυγίανση λυματολάσπης. Επιπλέον, τόσο κατά τη λειτουργία της ΜΕΑ -κυρίως- όσο και κατά τη διακίνηση του κόμποστ θα υπάρχει έκλυση δυσοσμίας εξαιτίας της λυματολάσπης.

Παρά την τεράστια σημασία της συγκεκριμένης επιλογής, οι Δημοτικές Αρχές Θήβας και Τανάγρας μεθόδευσαν να ζητηθεί η έκφραση γνώμης των Δημοτικών Συμβουλίων εκτός ημερήσιας διάταξης, καθώς αυτά είχαν προσκληθεί στις 29/10 και 31/10 αντίστοιχα για ενημέρωση επί του θέματος... Και στα δύο η μόνη παράταξη που τοποθετήθηκε αρνητικά (πέρα από δύο μεμονωμένους συμβούλους στη Θήβα) ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να αντιδράσει ενάντια στην κατασκευή της ΜΕΑ, στην πορεία ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και της διαχείρισης απορριμμάτων. To ζήτημα δεν είναι ούτε γενικά "περιβαλλοντικό", ούτε τοπικό. Συνδέεται, είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων».

Πηγή:stereatimes.blogspot.gr

Σχόλια