Να προτιμήσω βιολογικά ή συμβατικά τροφιμα ;

25- 1 -2013














 Τριγυρίζοντας μέσα στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ και αναζητώντας τα προϊόντα που θα γεμίσουν το καλάθι μας, αμφιταλαντευόμαστε ποια προϊόντα να επιλέξουμε, αφού μας παρέχεται μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα προϊόντων που διαφέρουν τόσο στην ποιότητα όσο και στην τιμή.

Τι είναι τα βιολογικά τρόφιμα

 Βιολογικά ή αλλιώς οργανικά χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα εκείνα που πληρούν τις προδιαγραφές που προστάζει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσον αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες και στην βιολογική παραγωγή. Αυτό που κυρίως τα διαφοροποιεί από τα συμβατικά τρόφιμα είναι η απουσία χρήσης ορμονών, χημικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων κατά την παραγωγή τους. Τα βιολογικής προέλευσης προϊόντα δεν περιέχουν επιβλαβή χημικά, γιατί σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα, όλες οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά με φυσικά μέσα. Ομοίως, και στην κτηνοτροφία που πληρεί τις βιολογικές προδιαγραφές, τα ζώα εκτρέφονται αποκλειστικά και μόνο με τροφές που επίσης πληρούν τις βιολογικές προδιαγραφές σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Τα ζώα εκτρέφονται με ελευθερία χώρου και δεν υπόκεινται σε φαρμακευτικές αγωγές.

 Υπάρχουν διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων ; 

Διαφορές μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων υπάρχουν και είναι και σημαντικές. Ένας καρπός βιολογικής καλλιέργειας, διαφέρει στη γεύση, στη μυρωδιά αλλά και στην εμφάνιση από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα οποία εκ πρώτης όψεος μπορεί να φαντάζουν ελκυστικά και τέλεια, αλλά στην ουσία έχουν υποστεί βελτίωση με τη χρήση διαφόρων χημικών. Το άρωμα και η γεύση των βιολογικών προϊόντων είναι πιο μεστά και πιο δυνατά. Η καλλιέργειά τους ελέγχεται αυστηρά από τον νόμο. Το έδαφος, το πότισμα και η προστασία του φυτού δεν γίνεται με παρεμβολή χημικών ουσιών, αλλά με απόλυτα φυσικό τρόπο. Έτσι, τα προϊόντα βιολογικής προέλευσης υπερέχουν ξεκάθαρα των συμβατικών και σε διατροφική αξία και σε γεύση, ενώ παράλληλα σέβονται και το περιβάλλον προωθώντας έναν οικολογικό τρόποκαλλιέργειας. Συνοψίζοντας, οι σημαντικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων που κάνουν και την βιολογική παραγωγή να ξεχωρίζει, είναι οι εξής τρεις : Δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και χημικά προϊόντα στα δέντρα, στα φυτά και στους καρπούς. Δεν χρησιμοποιούνται χρωστικές, συντηρητικά και βελτιωτικές ουσίες για να γίνουν πιο θελκτικά τα προϊόντα. Δεν παρέχονται ορμόνες και χημικά στα ζώα, των οποίων η τροφή πρέπει να είναι καθαρά βιολογικής προέλευσης.


Τιμή και αγορά των βιολογικών προϊόντων 

Η αγορά των βιολογικών προϊόντων έχει πλέον αναπτυχθεί πάρα πολύ. Εκτός απότα ειδικά καταστήματα με βιολογικής προέλευσης προϊόντα, υπάρχουν πλέον και σε σχεδόν κάθε σουπερμάρκετ, ράφια που φιλοξενούν τα προϊόντα αυτά.έτσι είναι πλέον εύκολο να τα προμηθευτεί οποιοσδήποτε. Η τιμή τους είναι αρκετά υψηλότερη από των συμβατικών προϊόντων και αυτό οφείλεται στην δυσκολία της παραγωγής τους λόγω των πολλών προϋποθέσεων που επιβάλλει ο νόμος να πληρούν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση των βιολογικών προϊόντων ισχύει η ρήση «ότι πληρώνεις παίρνεις».

 Πηγή: http://www.health-fitness.gr

Σχόλια