Βρετανός επιστήμονας ανακοινώνει ότι είναι έτοιμος να κλωνοποιήσει Νεάντερταλ

24- 1 -2013


















 Ένας πολύ σοβαρός και διάσημος Βρετανός γενετιστής ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να κλωνοποιήσει ένα Νεάντερταλ, αν βρεί μόνο μία εθελοντή πρόθυμο να είναι η μητέρα του, κάνοντας τον να μεγαλώσει στη μήτρα της. Ο καθηγητής George Church 58 ετών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είναι πρωτοπόρος στην συνθετική βιολογία, και ο πρωταγωνιστής του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που χαρτογράφησε το DNA μας. Προτίμησε να κάνει την συγκλονιστική ανακοίνωση του μακριά από το σπίτι του και στις σελίδες του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ενώ έχει ήδη καταφέρει να πάρει αρκετό DNA από απολιθωμένα οστά για την ανακατασκευή της αλληλουχίας του DNA αυτού του ανθρώπινου είδους που έχει εξαφανιστεί. Τώρα χρειάζεται μόνο ένα περιπετειώδες ανθρώπινο θηλυκό. Ο Church είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να φέρει πίσω στη ζωή, είδος που έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη πάνω από 33.000 χρόνια, παρά το γεγονός ότι αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ο επιστήμονας σχεδιάζει να εμφυτεύσει στο Νεάντερταλ, DNA στα βλαστικά κύτταρα ενός ανθρώπινου εμβρύου στα πρώτα στάδια της ζωής. Η ιδέα είναι ότι το στέλεχος θα κατευθύνει την ανάπτυξη του εμβρύου στη γραμμή του Νεάντερταλ και όχι προς την κατεύθυνση που του Homo sapiens. Μόλις αναπτυχθεί για αρκετές ημέρες στο εργαστήριο, το νεο-Νεάντερταλ έμβρυο θα εμφυτευτεί στη μήτρα της μητέρας εθελοντή Η δυσκολία του έργου είναι ηθική και όχι επιστημονικά αδύνατη, μιας και η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι οι γενετιστές που θα κάνουν ανθρώπινη κλωνοποίηση είναι απαράδεκτοι και, επίσης σε πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, είναι παράνομο.


Από την ιατρική άποψη, μια από τις κύριες αντιρρήσεις είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του νέου πλάσματος, θα ήταν εντελώς ανεπαρκή σε αυτόν τον κόσμο, για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο ότι το μωρό θα γεννηθεί με τρομερές παραμορφώσεις. Αλλά ο Church είναι πεπεισμένος ότι η εταιρεία του είναι τόσο καινοτόμα και δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία από τις τρέχουσες νομοθεσίες. Με την ανυπομονησία του μελετητή, ο οποίος θεωρεί την επιστήμη επί της εταιρείας, δήλωσε: "Είμαστε σε θέση να κλωνοποιήσουμε όλα τα είδη των θηλαστικών, γι 'αυτό είναι πολύ πιθανό ότι μπορούμε να το κάνουμε και στην περίπτωση του ανθρώπου. Γιατί δεν πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό;". Φυσικά, υπάρχει η επιθυμία για γνώση, αλλά τον ρωτήσαμε γιατί να αναδημιουργήσουμε ένα εξαφανισμένο είδος; Ο καθηγητής εξηγεί ότι η αλλοίωση του ανθρώπινου γονιδιώματος μπορούσε να δώσει απαντήσεις για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος ή το AIDS, ή να μας επιτρέπει να παρατείνουμε την ανθρώπινη ζωή.

Είναι πεπεισμένος ότι ο Νεάντερταλ δεν ήταν το είδος του μισού πίθηκου που απεικονίζεται στη λαϊκή φαντασία. Οι Νεάντερταλ - λέει - μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά από εμάς. Γνωρίζουμε ότι το κρανίο τους ήταν μεγαλύτερο από το δικό μας, που μπορεί να σημαίνει ότι ήταν και πιο έξυπνοι από ότι είμαστε εμείς. Αυτά τα επιχειρήματα διατύπωσε στο πρόσφατο τίτλο dall'inquietante από το βιβλίο του: "Regenesis, συνθετική βιολογία ανακαλύψουμε εκ νέου τη φύση και τον εαυτό μας" Ευτυχώς ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν την αναγέννηση από παλαιότερα ανθρωποείδη ή δεινόσαυρους όπως στο Jurassic Park μιάς και το όριο ηλικίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για DNA, είναι περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια."

 Αποκάλυψη

Σχόλια