Στο 67ο έτος οι συντάξεις για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς

15- 3- 2013















 Στα 67 έτη ασφάλισης ορίζεται από την 1η Ιανουαρίου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανεξάρτητα απασχολούμενων δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών που... λαμβάνουν δύο συντάξεις, ενώ μειώνεται και η σύνταξη, υπό προϋποθέσεις. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Συγκεκριμένα προβλέπει αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από τα 65 στα 67 χρόνια, για τους ασφαλισμένους ΕΤΑΑ που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις, σύμφωνα με το capital.gr Πρόκειται στην ουσία για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993, για τους οποίους ισχύει η διπλή κύρια ασφάλιση και κατά συνέπεια η διπλή κύρια σύνταξη, αφού για όλους τους επόμενους ο Νόμος Σιούφα προβλέπει ότι επιλέγουν έναν φορέα κύριας ασφάλισης προκειμένου να ασφαλίζονται και να συνταξιοδοτηθούν. Με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (μηχανικοί-ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί-ΤΣΑΥ, δικαστικοί-Τομέας Ασφάλισης Νομικών) που βγαίνουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ταυτόχρονα, προβλέπεται και περικοπή των δεύτερων κύριων συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΑΑ. Αυτό θα γίνει στις περιπτώσεις εκείνες που έχει ληφθεί νωρίτερα η σύνταξη του Δημοσίου.

Για κάθε χρόνο διαφοράς ανάμεσα στο έτος λήψης της σύνταξης του Δημοσίου και σε εκείνο που θα ληφθεί η σύνταξη από το ΕΤΑΑ, θα υπάρχει 3% μείωση της δεύτερης κύριας καταβαλλόμενης σύνταξης. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ μπορούν να λάβουν δεύτερη κύρια σύνταξη λόγω γήρατος, εάν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και παράλληλα έχουν 20 έτη ασφάλισης στο Ταμείο. Με τη συμπλήρωση 16 ετών ασφάλισης, η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 50%. Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν για όσους ασφαλισμένους συμπληρώνουν σωρευτικά το απαιτούμενο όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2012. Για όσους θελήσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2013, θα υποστούν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

 Στην περίπτωση που οι αιτήσεις συνταξιοδότησης προς το Δημόσιο και το ΕΤΑΑ για τη λήψη πλήρους σύνταξης υποβληθούν ταυτόχρονα ή σε χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών η μία από την άλλη, τότε οι ασφαλισμένοι δεν υπόκεινται στους παραπάνω περιορισμούς και βγαίνουν στη σύνταξη με 37 χρόνια προϋπηρεσίας και 60 χρόνων.

 Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια