Όλο το παρασκήνιο στη Δημιουργία Ξανά με ονόματα και ημερομηνίες


Του Γιώργου Δεληκούρα

Ημερολόγιο εκλογών 2012 σε 3 επεισόδια

Μια περιληπτική χρονολογική καταγραφή των γεγονότων των Εθνικών εκλογών του Απριλίου 2012 από τον τ. Γραμματέα του κόμματος "Δημιουργία Ξανά"

1 Απριλίου 2012. Η Εθνική Επιτροπή της «δημιουργία, ξανά!» αποφασίζει συμμετοχή στις Εθνικές εκλογές. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα:

Απόφαση: «Αποφασίζουμε να μην συνεργαστούμε με κόμματα που συμμετείχαν στη νομή της εξουσίας»
Υπέρ: Να μην συνεργαστούμε. 27
Κατά: Να συνεργαστούμε. 0 (μηδέν)
Λευκά: 0 (μηδέν)

Απόφαση: «Εξουσιοδοτούμε το Πολιτικό Συμβούλιο να διερευνήσει και να συνάψει συνεργασία με πολιτικούς σχηματισμούς και πρόσωπα που δεν συμμετείχαν στη νομή της εξουσίας και έχουν την ίδια ιδεολογία με εμάς»
Υπέρ: Δίνουμε την εξουσιοδότηση. 27
Κατά: Δεν δίνουμε εξουσιοδότηση. 0 (μηδέν)
Λευκά: 2

6 Απριλίου 2012. Πολιτικό Συμβούλιο στην Κηφισιά στα γραφεία Θ. Πολυζωίδη, Προέδρου των Δημοκρατικών. Διορίζονται 3 νέα μέλη από τον Τζήμερο οι κ. Πολυζωίδης, καθ. Τσάμης και η κα Γιαννούλη. Ο Τζήμερος έρχεται με 1 ώρα καθυστέρηση και εκτός προγράμματος φέρνει θέμα εκλογικής συνεργασίας με ΔΡΑΣΗ-ΦΙΣ. Οι παρόντες με τοποθετήσεις 11-3 αποφασίζουν αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Δεν δίνεται στον Τζήμερο και σε κανέναν άλλον κανένα δικαίωμα για διαπραγματεύσεις. Πάμε μόνοι μας.
Τοποθετούνται όλοι:

Αυτόνομη κάθοδος: Πολυζωίδης, Τσάμης, Γιαννούλη, Δρακονταειδής, Κόκκινος, Δεληκούρας, Σιάτρας, Σφακιανάκη, Γιαννακόπουλος, Νικολαϊδης, Λουκόπουλος

Συνεργασία με ΔΡΑΣΗ: Τζήμερος, Βερούτης Καραλή,

Το σχετικό απόσπασμα χωρίς ονόματα από τις σημειώσεις του Γιάννη Σιάτρα, μετέπειτα Αντιπροέδρου:

3. Ο Πρόεδρος μετέφερε στην ολομέλεια πρόταση για εκλογική συνεργασία από το κόμμα ΔΡΑΣΗ για συζήτηση και έγκριση. Συζητήθηκε το θέμα εκλογικής συνεργασίας με τη ΔΡΑΣΗ για τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Τοποθετήθηκαν όλοι οι παρόντες καθώς και τα μέλη που συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη. 11 παρόντες τοποθετήθηκαν κατά της συνεργασίας και 3 υπέρ. Δεν έγινε ψηφοφορία και δεν πάρθηκε καμία απόφαση για εκλογική συνεργασία με τη ΔΡΑΣΗ.

Οι προσπάθειες του Τζήμερου συνεχίζονται πισω από κλειστές πόρτες με εξωθεσμικούς αγγελιοφόρος και κρυφά. Επαφές κάνει και ο Βερούτης. Τα επεισόδια είναι τρία.

1ο επεισόδιο

Από Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου και για μια εβδομάδα έως και την Τετάρτη 18 Απριλίου έχουμε το πρώτο κύμα προτάσεων προς τη ΔΡΑΣΗ-ΦΙΣ για συνεργασία εν αγνοία του εκλογικού συμβουλίου που συγκεντρώνει υποψηφιότητες για αυτόνομη κάθοδο. Μεσολαβητής ο Νίκος Γιαννής τ. υποψ. Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία και φίλος της «δημιουργία, ξανά!». Οι συζητήσεις γίνονται μέσω Νίκου Γιαννή και πάντα τηλεφωνικά χωρίς απευθείας συνομιλία Τζήμερου-Μάνου.Η διαπραγμάτευση καταλήγει σε τηλεφωνική συνομιλία Μάνου-Τζήμερου την Τετάρτη 18 Απριλίου όπου δεν καταλήγουν σε συμφωνία. Ενήμεροι για την μεσολάβηση Γιαννή και τους όρους είναι μόνο οι Θ. Τζήμερος και Α. Βερούτης. Οι υπόλοιποι σε πλήρη άγνοια. Ο Κ. Λουκόπουλος δεν ξέρει τίποτα για την πρωτοβουλία του Νίκου Γιαννή καθώς οι άλλοι δύο φοβούνται την αντίδρασή του. Ο Α. Βερούτης μιλάει επίσης με στελέχη της ΔΡΑΣΗΣ με δική του πρωτοβουλία, επίσης εξωθεσμικά εν γνώσει όμως του Κ. Λουκόπουλου και κρυφά από τους υπόλοιπους αλλά πάντα μη δεσμευτικά. Ο Κ. Λουκόπουλος δεν του δίνει σημασία καθώς αγνοεί ότι ο Τζήμερος είναι ενήμερος της πρωτοβουλίας Γιαννή. Η βάση της συζήτησης είναι το αίτημα Βερούτη για 16 θέσεις υποψηφίων στη Β’ Αθηνών και 5 θέσεις στην Α’ Αθηνών για την «δημιουργία, ξανά!» σε κοινό συνδυασμό με ΔΡΑΣΗ-ΦΙΣ. Η ΔΡΑΣΗ-ΦΙΣ μέσω Α. Αϊβαλιώτη αντιπροτείνει 3 θέσεις στη Β’ Αθηνών και 1 στην Α’ Αθηνών (με σταυρό όχι λίστα). Την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 15:15 είναι η τελευταία επαφή Βερούτη-Αϊβαλιώτη για το θέμα αυτό όπου ο Αϊβαλιώτης του κλείνει το τηλέφωνο. Τελικά οι δικοί μας υποψήφιοι σε Α’ και Β’ Αθηνών ήταν 72 για 59 θέσεις!

Τα παραπάνω γεγονότα στο 1ο επεισόδιο τα επιβεβαιώνουν:
Νίκος Γιαννής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Νομικός - Μέλος Δ.Σ.Α - Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Εκδότης - τ. υποψήφιος Βουλευτής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιπρόεδρος «δημιουργία, ξανά!» !» τ. υποψήφιος Βουλευτής - Ευβοίας.

Άγης Βερούτης, Αντιπρόεδρος «δημιουργία, ξανά!» τ. υποψήφιος Βουλευτής - Β΄ Αθηνών.

Τέλος πρώτου επεισοδίου.

Σάββατο 21 Απριλίου γίνεται η ανακήρυξη των 214 υποψηφίων Βουλευτών της «δημιουργία, ξανά!» από τα Πρωτοδικεία σε όλη την Ελλάδα.

2ο επεισόδιο

Το δεύτερο επεισόδιο διαδραματίζεται στις 25 Απριλίου 2012 μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων Βουλευτών και περιγράφεται στο άρθρο "Η «τιμή» της δημιουργίας". Είναι ανεξάρτητο από το πρώτο επεισόδιο και δίνει και το δίδαγμα περί διαπραγμάτευσης και επιλογής διαπραγματευτών. Για όσους δεν διάβασαν το άρθρο, είναι εύκολο να το βρουν και να το διαβάσουν κάνοντας κλικ εδώ.
Στο ολικό ξεπούλημα, παρόντες είναι στο γραφείο του Προέδρου της ΔΡΑΣΗΣ και αποφασιζουν να απορρίψουν την προδοτική αυτή προσφορά οι:

Μάνος Στέφανος – Πρόεδρος ΔΡΑΣΗΣ - τ. υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών - Β΄ Αθηνών.
Αϊβαλιώτης Αριστοτέλης - Επιχειρηματίας - τ. υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών.
Βαλιανάτος Γρηγόριος - Δημοσιογράφος - Πρόεδρος ΦΙΣ -τ. υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών.
Καρίπογλου Αντύπας - Αντιπρόεδρος - Νομικός - τ. υποψήφιος Βουλευτής Δράμας.

Τους ευχαριστούμε που την απέρριψαν. Μπράβο!

Έξω από το γραφείο παρόντες στην συγκέντρωση, μάρτυρες του περιστατικού επίσης σοκαρισμένοι είναι με αλφαβητική σειρά οι:

Αντωνιάδου Μαριάννα - Ιδιωτικός υπάλληλος - τ. υποψήφια Βουλευτής Α΄ Πειραιά.
Δασκαλάκη Μελπομένη - Νομικός - τ. υποψήφια Βουλευτής Α’ Αθηνών.
Κιτσόπουλος Φίλιππος - Επιχειρηματίας - Γραμματέας ΔΡΑΣΗΣ -τ. υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών.
Μούγερ Ευστράτιος - Επιχειρηματίας - τ. υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών.
Μπιλλίνης Γεώργιος - Αρχιτέκτων Μηχανικός - τ. υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών.

Και καμιά τριανταριά ακόμη που έρχονται σιγά σιγά...

3ο Επεισόδιο

Αυτό δεν το κατάλαβε κανείς γιατί δεν παίχτηκε live, ούτε καν στο τηλέφωνο...
Ο Στέφανος Μάνος απέρριψε το ξεπούλημα αλλά δεν ξέχασε το επεισόδιο, σαν καλός αρχηγός που ήταν για το κόμμα του. Κρατάει τον Τζήμερο στο χέρι με το ξεπούλημα και το έχει καταλάβει. Έχει φροντίσει να μην διαρρεύσει το γεγονός στους «χρήσιμους ηλίθιους» οι οποίοι τελικά καταφέρνουν το 2,15% και έτσι έχει την δυνατότητα να εξαργυρώσει την εχεμύθειά του σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση. Εκτός από ικανός διαπραγματευτής είναι έτσι και έντιμος.

Γιατί ο Μάνος δεν ήρθε στη «δημιουργία, ξανά!» για συνεργασία μετά τις εκλογές και χρειάστηκε πάλι μεσολάβηση από τον Τανισκίδη αυτή τη φορά; Πρώτον είχε φοβηθεί τον ερασιτεχνισμό και τυχοδιωκτισμό του Πρόεδρου της και δεύτερον περίμενε να πάει ο Τζήμερος να ζητήσει συνεργασία για να του πάρει και τα σώβρακα! Σε μια διαπραγμάτευση όπου ο διαπραγματευτής μας θα είχε λερωμένη τη φωλιά του, ο αντίπαλος τον περίμενε στη γωνία. Ο ικανός πρόεδρος, το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αλλά για το καλό του κόμματός του και όχι για τον εαυτό του. Δεν χρειάστηκε να πουν πολλά. Μίλησαν με τα μάτια και το 70-30 που είχα προτείνει εγώ ως Γραμματέας στην Εθνική Επιτροπή το πρωί, έγινε το λεόντειο 55-45 εξαιτίας της ακαταλληλότητας του διαπραγματευτή με τη λερωμένη φωλιά. Όσο και αν επέμεναν τα δύο στελέχη που τον συνόδευαν για την δική μου πρόταση για αναλογία 70-30, ήταν χαμένος κόπος. Το ξεπούλημα τελικά αποτιμήθηκεσε ποσοστά.

Άραγε το κατάλαβαν όλοι τι έγινε τότε; Εγώ τώρα το κατάλαβα!

Δεν επιθυμώ να διαλυθεί το κόμμα «δημιουργία, ξανά!». Αντιθέτως θέλω να προχωρήσουμε στο συνέδριό μας χωρίς τα βαρίδια. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέως προέδρους «faux bijoux” που απλά συγκεντρώνουν οπαδούς για να μεταπηδήσουν την τελευταία στιγμή σε ένα άλλο όχημα. Οι ιδρυτές ήταν 200 και όχι ένας. Οι πολίτες χωρίς πολιτικούς ήταν χιλιάδες και δεν ήταν «χαρισματικοί». Τα κατάφεραν και μπορούν να συνεχίσουν μια χαρά και ακόμη καλύτερα.

Ο καταγγελτικός μεν πολιτικά ανύπαρκτος δε, λόγος του αποκαλούμενου ιδρυτή μοναδικό στόχο είχε την συγκέντρωση μιας χρήσιμης μάζας οπαδών ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται για λογαριασμό του, κρυφά και εν αγνοία τους. Ποτέ δεν δόθηκε βάρος στην οργάνωση έτσι ώστε το κόμμα να μπορέσει να δυναμώσει πραγματικά. Όλοι η πόροι κατευθύνονταν στην επικοινωνία και την προβολή του ενός (ιστοσελίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο). Το κόμμα ηθελημένα κρατήθηκε μικρό σε μέγεθος και ελεγχόμενο όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 με πρόσχημα την ανικανότητα των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και την αντιδραστικότητα όλων εναντίον του. Αφού η πρώτη προσπάθεια για ξεπούλημα απέτυχε, ο ιδρυτής έμεινε εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα που δεν τον βολεύει. Στόχος έτσι έγινε ο απόλυτος έλεγχος, η χωρίς κόπο επανεκλογή στο συνέδριο της συρρίκνωσης και η μετάλλαξη της «δημιουργία, ξανά!» σε ένα εντελώς αρχηγικό κόμμα έτσι ώστε η αναμενόμενη χρηματοδότηση να υπηρετήσει και πάλι τα σχέδια του ενός. Γι αυτό και η βιασύνη για συνέδριο 2-3 Δεκεμβρίου 2012 κόντρα σε κάθε λογική. Νομίζει ότι χρήσιμοι ηλίθιοι υπάρχουν σε ανεξάντλητες ποσότητες.

Την οργάνωση την έκαναν πάντα άλλοι. Άλλοι πιο γρήγορα και άλλοι πιο αργά όμως κατάλαβαν ότι ένα συνέδριο επανίδρυσης είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσουν στα χέρια ενός ανθρωποδιώκτη προέδρου και αυτονομήθηκαν. Οι πολίτες αυτοί που άρχισαν να οργανώνονται, αυτοί ήταν τελικά που τον κατάλαβαν και ανέτρεψαν το αρχικό σχέδιο.

Οι προκλήσεις είναι ο σύμμαχος της προόδου. Το βόλεμα είναι ο εχθρός της προόδου.

Η αλήθεια δεν μπορεί να έχει δύο όψεις. Τουλάχιστον μέσα στο κόμμα μας. Στο κόμμα που ξεκίνησε να κάνει πολιτική με δημοκρατικούς πολίτες, αγωνιστές και «εκλογομάγειρες» δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Η αλήθεια αποκαλύπτεται για να ξέρετε τι ψηφίζετε.

Γιώργος Δ. Δεληκούρας
Ιδρυτικό μέλος και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής
τ. υποψ. Βουλευτής Αττικής «δημιουργία, ξανά!»

ΥΓ: Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί αυτές οι αποκαλύψεις γίνονται τώρα. Υπάρχει προσωπική εμπάθεια; Έχεις βλέψεις για την προεδρία; Υπάρχει μυστική συμφωνία με εξωγήινους; Τίποτε από αυτά. Οι ιστορίες αυτές κυκλοφορούσαν μήνες μέσα στο κόμμα χωρίς να τις γνωρίζω, καθώς είχα απομακρυνθεί με τη θέλησή μου από την ηγετική ομάδα μέσα στο καλοκαίρι του 2012. Υπήρχαν διάφορες παραλλαγές της ιστορίας, με αγγελιοφόρους, χωρίς αγγελιοφόρους, με σύγχυση στα περιστατικά και τις ημερομηνίες, με ενδείξεις χωρίς αποδείξεις. Εγώ απλά έψαξα με μεθοδικότητα και επιμονή. Ήταν δύσκολο. Την βάση για την ιστορία «η τιμή της δημιουργίας» την ανακάλυψα πριν από 5 ημέρες (2/3/2013) στα πλαίσια της έρευνας και τεκμηρίωσης για το άρθρο «Ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες.» που γινόταν την περασμένη εβδομάδα και έπαθα κι εγώ έναν ισχυρό κλονισμό από τις αποκαλύψεις. Ενώ υπάρχουν και άλλες ιστορίες πίσω από κλειστές πόρτες αποφάσισα να σταματήσω τις έρευνες και να επικεντρωθώ στην εσχάτη προδοσία. Αισθάνομαι την ευθύνη να πω αυτήν την ιστορία γιατί πιστεύω στη συνέχεια του κινήματος πολιτών και όχι στην καταστροφή του. Είμαι πεπεισμένος ότι η καταστροφή θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια αν συνεχίσουμε να φοράμε «faux bijoux” στην πολιτική μας δημόσια εμφάνιση.

Δηλώνω ότι δεν φοβάμαι την επόμενη μέρα, δεν έχω τίποτα προσωπικό εναντίον του Θάνου Τζήμερου όπως εμπάθεια ή ζήλια, αλλά ο Θάνος Τζήμερος και ο κάθε Τζήμερος ας γνωρίζει ότι οι πολίτες που κάνουν πολιτική δεν είναι αναλώσιμα μιας χρήσης που εξυπηρετούν σκοτεινούς σκοπούς.

Τα καθαρά μυαλά απαιτούν καθαρούς ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Σχόλια