ΛΙΒΑΔΕΙΑ:Ένα φιλολογικό μνημόσυνο για τον Λεβαδίτη Κώστα Γαζή στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

6- 3- 2013





















 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας (Στέγη Στ. Σταθά) μια σεμνή πνευματική εκδήλωση, ένα πνευματικό μνημόσυνο, αφιερωμένο στη μνήμη του συμπολίτη μας συγγραφέα Κώστα Γαζή. Η φιλόλογος κ. Άννα Νικολάου με την εναρκτήρια ομιλία της υπογράμμισε τους στόχους και τις φιλοδοξίες του Μορφωτικού Συλλόγου, ο οποίος εμφορείται από την πίστη του στη δύναμη της γνώσης και τη διάδοσή της. Τους στόχους αυτούς υπηρετεί αναδεικνύοντας, προβάλλοντας και διαδίδοντας το έργο των δημιουργών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αρχαίων, νεωτέρων και συγχρόνων. Η εκδήλωση ενισχύθηκε με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Ζαγαρά, η Πρόεδρος του οποίου κυρία Νίκη Καγιά, απηύθυνε χαιρετισμό στους εκλεκτούς παρισταμένους.  Ο κύριος ομιλητής της βραδιάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος – συγγραφέας Λουκάς Κ. Κορογιάννος, με τον ιδιαίτερο βιωματικό και γλαφυρό λόγο του, ξετύλιξε τη ζωή και το έργο του Κώστα Γαζή. Ο πατήρ Κορογιάννος αναφέρθηκε σε άκρως ενδιαφέρουσες προσωπικές εμπειρίες, αφού και ο πρωτοπρεσβύτερος και ο Κώστας Γαζής έζησαν μαζί τα χρόνια της κατοχής και έδωσαν από κοινού τον αγώνα της αντίστασης κατά των Γερμανών. Το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία, μέσα από τις άμεσες μαρτυρίες του πρωτοπρεσβύτερου, να γνωρίσει τον αγωνιστή – συγγραφέα, τον άνθρωπο που αγάπησε την ελευθερία και δεν δίστασε να την υπερασπιστεί• τον άνθρωπο που αγάπησε όχι μόνο την πόλη και τους συμπολίτες του αλλά την ανθρωπότητα και τον Άνθρωπο.


















Πέρα από τη γνωριμία με τον συγγραφέα είχε την ευκαιρία να ξαναθυμηθεί ή να γνωρίσει μια εποχή ξεχασμένη στις μέρες μας, την εποχή της κατοχής και αξίες και ιδανικά, τα οποία πρέπει να ενώνουν τους Έλληνες σε κάθε στιγμή και όχι μόνο στις κρίσιμες περιστάσεις της ιστορικής τους πορείας. Αυτά τα ιδανικά και τις αξίες προασπίστηκε με το λόγο του, που έκλεισε τη βραδιά και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου, κ. Γεώργιος Κωσταγιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι «εγγενές χαρακτηριστικό των Ελλήνων ήταν και είναι η αγάπη για την ελευθερία και τη γνώση. Η γνώση είναι η προϋπόθεση για την κατάκτηση της ελευθερίας, σε όποια μορφή κι αν εννοείται αυτή, γι’ αυτό και ο Μορφωτικός Σύλλογος προσπαθεί να την προασπιστεί και να την προάγει». Παράλληλα, στην αίθουσα του Συλλόγου, εγκαινιάστηκε έκθεση ζωγραφικής, που περιλαμβάνει γιγαντοαφίσες κινηματογραφικών έργων του αείμνηστου συμπολίτη μας Γιάννη Δημητριάδη.

 Για το έργο και τη ζωή του Γιάννη Δημητριάδη δευτερολόγησε ο κ. Κωσταγιάννης με αναφορές από την κινηματογραφική ζωή και κίνηση στην πόλη μας. Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει τις οικογένειες του Κώστα Γαζή και του Γιάννη Δημητριάδη. Επίσης, να ευχαριστήσει τους αδελφούς Χρήστο και Ανδρέα Λουκά για τη φωτογραφική κάλυψη και την εν γένει προβολή της εκδηλώσεως. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Στέγη στου Συλλόγου μέχρι και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή κάθε απόγευμα από τις 6.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ..


Πηγή:http://www.orchomenos-press.blogspot.gr/

Σχόλια