Καταθέτης όπως Μέτοχος!


Του Άγη Βερούτη

Ως τώρα, για να αποφασίσει κάποιος σε ποιά τράπεζα θέλει να αποταμιεύσει το περρίσευμά του, έβλεπε το επιτόκιο, την απόσταση στο κοντινότερο υποκατάστημα για να κάνει τη δουλειά του, την ευχέρεια μεταβολής των όρων σε περίπτωση που έπαιρνε προθεσμιακό, και την αντιμετώπιση που ετύγχανε από τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος που θα εξυπηρετείτο. Άντε και το μπλοκάκι επιταγών ή την κάρτα αναλήψεων συνδεμένη με κάποιο δίκτυο συναλλαγώ όπως η VISA ή η MASTERCARD, αλλά ως εκεί.

Όλα αυτά άλλαξαν προχθές στη ζώνη του Ευρώ...

Πλέον ο κάθε καταθέτης, θα πρέπει να κοιτάζει τον ισολογισμό της τράπεζας πριν καταθέσει τις αποταμιεύσεις του, ή το προϊόν κάποιας πώλησης ακινήτου, ως να είναι υποψήφιος μέτοχος της τραπεζικής επιχείρησης.

Πλέον θα πρέπει να μπορεί να διαβάζει το Ενεργητικό-Παθητικό της επίδοξης τράπεζας-παραλήπτριας των μετρητών του, να εξετάζει εξονυχιστικά την έκθεση των ορκωτών λογιστών, να σταθμίζει τους κινδύνους από τη μόχλευση που η τράπεζα χρησιμοποιεί για τα "παιγνίδια" σε παράγωγα, μετοχές, κρατικά ομόλογα και άλλα εξωτικά εργαλεία του financial engineering, και τελικά να αξιολογεί την επικινδυνότητα της τράπεζας σε συνάρτηση με το προσφερόμενο από αυτήν επιτόκιο για τα χρήματά του.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κάθε καταθέτης θα αναλαμβάνει συνευθύνη για τις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης, οι οποίες μπορεί να μην έχουν ακόμα συμβεί τη στιγμή που καταθέτει τα μετρητά του!

Πλέον ο κάθε καταθέτης θα πρέπει να το κάνει αυτό συνεχώς και αδιαλείπτως, όσο τα χρήματά του βρίσκονται στην κάθε τράπεζα, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η νεοσυσταθείσα Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή απεκδύθησαν της ανωτέρω ευθύνης ως προς την παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών τραπεζών.

Και μην ακούσω αηδίες ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, διότι μια βδομάδα πριν το Eurogroup προωθούσε πρόταση για δήμευση του 6,75% των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, που η Κυπριακή βουλή με στόμφο απέρριψε.

Σκέφτομαι να ανοίξω μια υπηρεσία αξιολόγησης για balance-sheets τραπεζικών ιδρυμάτων, και να πουλάω τις εκθέσεις μου προς 10 ευρώ το τρίμηνο σε όλους τους καταθέτες της Ευρωζώνης, αλλά αμέσως είδα πως θα είναι αποτυχημένη ως δραστηριότητα: με βάση τα ανωτέρω, σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχουν καταθέτες στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos
agissilaos@gmail.com

http://logia-starata.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8355.html#more

Σχόλια