Τα γεγονότα στην Κύπρο πιέζουν για πολιτικές πρωτοβουλίες

27- 3- 2013













Οι εξελίξεις στην Κύπρο και η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων ανοίγουν το «κουτί της Πανδώρας» και για την Ελλάδα, ενώ αρχίζουν και μικραίνουν τον ορίζοντα της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και μαζεύουν σύννεφα πάνω από τη χώρα προειδοποιώντας για την καταιγίδα που θα ξεσπάσει πολύ σύντομα στη χώρα. Μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι φανερό ότι δε υπάρχουν δρόμοι διαφυγής από τον καταστροφικό προορισμό που έχουν σχεδιάσει τα γεράκια του Βερολίνου. Πολλοί είναι οι συνομιλητές του πρωθυπουργού που λένε ότι οι απειλές των τροϊκανών δεν είναι μπλόφες αλλά είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στο τέλος. Τα συμπεράσματα από τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, τόσο όσον αφορά τις προοπτικές χαλάρωσης του προγράμματος όσο και για τις εναλλακτικές δυνατότητες, είναι αρνητικά για την Ελλάδα.


 Η εξέλιξη στην Κύπρο και η αμυντική στάση των Κυπρίων που δεν είχαν εναλλακτικό σχέδιο για να περισώσουν την αρχική στάση του «όχι» αποδυναμώνει εκ των πραγμάτων τα όποια σχέδια για πιο δυναμική στάση της Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πιο δυσχερή θέση πλέον και δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών από τη στιγμή που οι τροικανοί με εντολή Μέρκελ ετοιμάζονται για μεγαλύτερη πίεση και άμεση εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες του οικονομικού προγράμματος. Οι πιστωτές θα απαιτήσουν συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης «εδώ και τώρα» και δεν θα αφήσουν πεδίο για διαπραγμάτευση. Είναι πλέον ξεκάθαρο και ότι οι ανάλγητοι Γερμανοί δεν θα διστάσουν να ζητήσουν και τα πιο απίθανα πράγματα δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην τρικομματική κυβέρνηση. Ο φόβος μετάδοσης του κυπριακού ιού είναι ορατός και κανείς δεν καθησυχάζει στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλοι φοβούνται το άγνωστο μέλλον, καθώς «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να μας ξημερώσει» όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ο «εφιάλτης» της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης διόρθωσης του προϋπολογισμού και της απαίτησης για νέα μέτρα από την τρόικα στα τέλη της άνοιξης λόγω αδυναμίας επίτευξης των στόχων «ξυπνάει» καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου.


 Το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι πλέον το «κακό σενάριο» των νέων μέτρων που δεν μπορεί να πάρει αυτή η κυβέρνηση καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την οδηγούσε σε πτώση και εκλογές. Εκεί που πραγματικά δυσκολεύονται να τοποθετηθούν τα κυβερνητικά στελέχη είναι όταν τους τίθεται το ερώτημα τί θα συμβεί με την απόκλιση των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 600 εκατ ευρώ έως το τέλος του 2013. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολλοί δύσκολοι και κανείς δεν γνωρίζει αν η κυβέρνηση θα αντέξει την πίεση. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός ζήτησε σχέδιο Β από τους στενούς του συνεργάτες στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως έχουν υπολογίσει και ζητηθούν επώδυνες λύσεις από τους δανειστές. Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι η συγκυρία ευνοεί την προσφυγή στις κάλπες καθώς έχει αφοπλιστεί η εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης της χώρας μετά τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδυναμία να δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς θα εφαρμόσει την αντιμνημονιακή του πολιτική εντός Ευρώ!


 Πολλές εισηγήσεις δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς για να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες έχει ακούσει να του λένε ότι η περίοδος είναι κατάλληλη για να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα βοηθήσει την κυβέρνηση να αυξήσει την κοινοβουλευτικής της δύναμη. Παράλληλα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει το κατάλληλο τάιμινγκ γιατί σε διαφορετική περίπτωση, εάν υπάρξουν νέα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ο τρικομματικός συνασπισμός θα βρεθεί σε δυσχερή θέση. Ο Σαμαράς λέει όχι σε εκλογές Στα διάφορα σενάρια περί εκλογών ο Πρωθυπουργός απαντάει αρνητικά. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να παραμείνει προσανατολισμένη στην προώθηση του οικονομικού προγράμματος. Επίσης, έχει λάβει μηνύματα ότι οι πιστωτές και ειδικά το Βερολίνο δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, καθώς φοβούνται πολιτική αστάθεια. Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Πηγή:http://newpost.gr

Σχόλια