ΧΑΛΚΙΔΑ: Ο Εισαγγελέας Χαλκίδας σταμάτησε την διανομή φρούτων στους μαθητές σχολείων γιατί βρέθηκαν αλλοιωμένα

20- 3- 2013















Σάπια πορτοκάλια σε ποσοστό 50% περίπου μεταφέρθηκαν να μοιραστούν σε μαθητές δημοτικού σχολείου της Χαλκίδας στο πλαίσιο του προγράμματος «φρούτα στα σχολεία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα τα αχλάδια και μήλα μέσα στις ίδιες συσκευασίες δεν βρέθηκαν να έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αρμόδιοι γεωπόνοι της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Εύβοιας αλλά και οι επόπτες δημόσιας υγείας που πήγαν επιτόπου και εξέτασαν ένα προς ένα όλα τα κιβώτια με φρούτα για τους μαθητές με εντολή εισαγγελέα. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης που έγιναν καταγγελίες στην εισαγγελία πλημμελειοδικών της Χαλκίδας διετάχθη έρευνα και μάλιστα δόθηκε εντολή να μην μοιραστεί τίποτα στα παιδιά των δημοτικών σχολείων.


Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών γεωπόνων οι οποίοι και συντάσσουν την έκθεση τους «το σάπισμα των φρούτων είναι πολύ παλιότερο» και μάλιστα προσδιορίζουν ότι «είχαν τα ίδια προβλήματα και την ημέρα της φόρτωσης τους» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επέδρασε στην ποιότητά τους το τριήμερο της Αποκριάς που παρέμειναν στο σχολείο. Το μεσημέρι της Τετάρτης στη Χαλκίδα συγκροτήθηκε σύσκεψη όπου μετείχε κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι αρμόδιος φορέας για την εξέλιξη του προγράμματος αλλά και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηλίας Παλιαλέξης που συντόνισε από πολύ νωρίς τις ενέργειες των κατά τόπους διευθύνσεων εκπαίδευσης. Τα φρούτα αλλοιώθηκαν όταν έμειναν εκτός ψυγείου Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι η παρτίδα των φρούτων, έφτασε στα συγκεκριμένα σχολεία αφότου είχαν φύγει οι μαθητές την περασμένη Παρασκευή. Ένα τμήμα από αυτή την παρτίδα έμεινε εκτός ψυγείων περιμένοντας την επιστροφή των μαθητών.

Όπως υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι του σχολείου «δεν είχαν ειδοποιηθεί για την παραλαβή τους δύο μέρες πριν όπως προβλέπει η εντολή που έχουν από το υπουργείο Παιδείας». Ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος μεταφοράς των φρούτων ενώ και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν άγνωστες και οι λεπτομέρειες από την σύμβαση μεταξύ του ιδιώτη αναδόχου του προγράμματος και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντως από νωρίς το πρωί της Τετάρτης υπήρξε συνολική αναστάτωση στην περιοχή, δεσμεύτηκαν όλα τα φρούτα που βρίσκονταν στα σχολεία και δεν μοιράστηκε τίποτα. Ήδη συντάσσεται έκθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων για να υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Χαλκίδας που διέταξε την έρευνα ενώ οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο τμήμα των φρούτων ως «ακατάλληλα για κατανάλωση». Εγκύκλιος του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Το πρόγραμμα στην Στερεά Ελλάδα ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα όπου και έχουν τροφοδοτηθεί με φρούτα τα 61 από τα 70 σχολεία της Βοιωτίας και σύμφωνα με τους αρμόδιους της εκπαίδευσης «δεν παρατηρήθηκε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα». Αντίθετα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άρχισε η τροφοδοσία στα σχολεία της Εύβοιας ενώ σε ό,τι αφορά τους νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ήδη με επείγουσα εγκύκλιό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Στερεά Ελλάδα Ηλ.

Παλιαλέξης υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να παραλαμβάνουν οι επιτροπές των δημοτικών σχολείων φρούτα αν δεν έχουν ειδοποιηθεί δύο μέρες πριν και να έχουν συμφωνήσει για τον χρόνο παραλαβής τους. Παράλληλα σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν, δεν θα γίνεται η παραλαβή τους μετά το τέλος του μαθήματος την Παρασκευή έτσι ώστε να μην υπάρχει ενδιάμεσα σαββατοκύριακο όπου η παραμονή τους μέχρι τη Δευτέρα είναι δυνατόν να επιφέρει αλλοιώσεις. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος σε οτιδήποτε περιέχει η κάθε συσκευασία φρούτων και αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά να υπάρχει άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών οι οποίες και θα αποφασίζουν για την ποιοτική τους κατάσταση και για το αν θα πρέπει να δοθούν στους μαθητές.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια