Οι θερμίδες της Σαρακοστής

19- 3- 2013


















Η περίοδος της νηστείας στη Σαρακοστή πέρα από το καθαρά θρησκευτικό κομμάτι, είναι και μια ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού και υιοθέτησης ενός διαφορετικού ... μοντέλου διατροφής με άφθονα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά και θαλασσινά. Τα οφέλη μιας τέτοιας διατροφής είναι γνωστά σε όλους μας, με την προστασία του οργανισμού από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και την καλύτερη λειτουργία του εντέρου να αποτελούν τα σημαντικότερα από αυτά. Στη διάρκεια της Σαρακοστής έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, γι'αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τις θερμίδες και την διατροφική αξία των τροφίμων αυτών.

 # Ταραμοσαλάτα: Τα 100 γρ. ταραμοσαλάτας αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες... Είναι πλούσια σε φώσφορο, κάλιο αλλά και νάτριο κάτι που πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα από τους υπερτασικούς.

 # Τουρσί: Τα 100 γρ. τουρσί αποδίδουν περίπου 100-120 θερμίδες... Περιέχει σίδηρο και κάλιο και ευνοεί την υγεία του εντέρου.

 # Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Μια μερίδα ντολμαδάκια (6-7 τεμάχια) αποδίδει 600-650 θερμίδες... Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθάνε στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

 # Χαλβάς: Μια λεπτή φέτα χαλβά αποδίδει περίπου 300 θερμίδες... Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και Ε, σε φυτικές πρωτεϊνες και καλά λιπαρά οξέα συμβάλλοντας στη βελτίωση της καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής λειτουργίας.

 # Κατηγορία Θαλασσινών ~ Γαρίδες: Τα 100 γρ. γαρίδες αποδίδουν περίπου 140-150 θερμίδες αλλά και 130 mgr χοληστερίνης...

 Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σελήνιο, ιώδιο και σίδηρο. Ακόμη περιέχουν βιταμίνη D, ασβέστιο και ψευδάργυρο σε αρκετά σημαντικές ποσότητες.

 ~ Χταπόδι: Τα 100 γρ. χταποδιού αποδίδουν περίπου 200 θερμίδες αλλά και 100 mgr χοληστερίνης... Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

 ~ Καλαμάρια: Τα 100 γρ. καλαμαριού αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες αλλά και 230 mgr χοληστερίνης... Είναι πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, ω-3 λιπαρών οξέων και εξαιρετική πηγή σεληνίου.

 ~ Σουπιές: Τα 100 γρ. σουπιές αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες αλλά mgr χοληστερίνης... Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και ψευδαργύρου. Επίσης, προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, C και φυλλικού οξέος και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου.

 Πηγή:dietplus.gr

Σχόλια