Υγεία: Γιατί το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό για τις γυναίκες;

8- 3- 2013
















Μία πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Minnesota και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Medical Journal», αποκάλυψε, ότι παρόλο που οι γυναίκες έχουν την τάση να... καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες, διατρέχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Βιολογικά, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στους κινδύνους τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος. Ας εξετάσουμε όμως τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο. Κάπνισμα και εγκυμοσύνη Το κάπνισμα ενός τσιγάρου είναι σαν το κάπνισμα ενός κοκτέιλ φαρμάκων και δηλητηρίων, εξαιρετικά επιβλαβών για το έμβρυο. Μειώνει το οξυγόνο στο σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο των αποβολών. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες στις έγκυες γυναίκες να μπορέσουν να κυοφορήσουν ξανά στο μέλλον, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα μωρά.

Ωστόσο, το πιο τραγικό στοιχείο αναφέρει, ότι τα μωρά των καπνιστών είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα. ...υπογονιμότητα Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γυναικεία γονιμότητα. Σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν. …καρκίνος του στήθους Έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, που διεξήχθη σε 13.388 γυναίκες, αποκάλυψε, ότι οι καπνίστριες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του στήθους, σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Η ίδια έρευνα αναφέρει ακόμα, ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν τουλάχιστον για 35 χρόνια, είχαν μέχρι και 59% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν, ενώ όσες κάπνιζαν λιγότερο από 15 χρόνια δεν παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο. …καρδιολογικές παθήσεις Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίου της Minnesota και του Johns Hopkins, εξαιτίας των βιολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη δείχνει ότι, οι γυναίκες μπορούν να «παράξουν» περισσότερες καρκινογόνες ουσίες ή τοξίνες από κάθε τσιγάρο που καπνίζουν, σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο τα καλά νέα, αναφέρουν, ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν να σταματήσουν το κάπνισμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά το ήμισυ μέσα στον πρώτο μόλις χρόνο. …άλλοι κίνδυνοι υγείας Εκτός από τους προαναφερθέντες κινδύνους ωστόσο, το κάπνισμα στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων. Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες των αναπνευστικών προβλημάτων και είναι ικανό να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας ή θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών (περιφερική αρτηριακή νόσος). Οι καπνίστριες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ενώ ακόμα και η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με το κάπνισμα. Τι συμβαίνει με τις…λίγο καπνίστριες; Ακόμα και το περιστασιακό κάπνισμα είναι επιβλαβές, ειδικότερα για τις γυναίκες, δεδομένου ότι δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας. Πιστεύεται μάλιστα, ότι ακόμα και 1 έως 4 τσιγάρα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τον θάνατο λόγω καρδιολογικών παθήσεων. Χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να σταματήσετε το κάπνισμα; Σκεφτείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε το κάπνισμα αυτή τη στιγμή:
 • Σε 20 λεπτά, η αρτηριακή σας πίεση θα επιστρέψει στο φυσιολογικό.
 • Σε 8 ώρες, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας, θα μειωθούν στο μισό και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά όρια.
 • Σε 48 ώρες, οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής θα έχουν μειωθεί σημαντικά. Όλη η νικοτίνη θα έχει εξαφανιστεί από το σώμα σας. Η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Σε 72 ώρες, οι βρόγχοι σας θα χαλαρώσουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα αυξηθούν.
 • Σε 2 εβδομάδες, θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες.
 • Σε 3 έως 9 μήνες, ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα θα αποτελούν παρελθόν, βελτιώνοντας κατά 10% τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας.
 • Σε 1 χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα έχει μειωθεί στο μισό.
 • Σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου θα είναι όσος μίας μη καπνίστριας, ενώ μέσα σε 10 χρόνια, το ίδιο θα ισχύει και για τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα και μέσα σε 15 χρόνια, για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ακόμα το σκέφτεστε;

 Πηγή: clickatlife.gr

Σχόλια