Στα πρόθυρα χρεοκοπίας τα Ταμεία

22-4-2013













 Μαύρη τρύπα 2,5 δισ. ευρώ απειλεί τα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, ενώ άλλο 1,5 δισ. ευρώ έλλειμμα δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας στον ΕΟΠΥΥ.

 Οι εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία) κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο εδώ και 70 χρόνια. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Καποτάς στο συνέδριο των εργαζομένων.

 Ενδεικτικό είναι πως μόνο το πρώτο δίμηνο του 2013 τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατομμύρια ευρώ με την αλματώδη ανεργία, τη μείωση μισθών και την επικράτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, το όργιο εισφοροδιαφυγής και «μαύρης εργασίας», τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών και το αυξανόμενο κύμα συνταξιοδοτήσεων να βάζουν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης. Οι απώλειες από την ανασφάλιστη εργασία ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 15,9 δισ. ευρώ στα τρία μεγάλα Ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).

 Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική, παρά τις απανωτές μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ. Η συντριπτική πλειοψηφία των κύριων συντάξεων που σήμερα χορηγούνται, δηλαδή το 67% (1.926.645 σε σύνολο 2.908.633) δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ μετά τις μνημονιακές μειώσεις, ενώ περίπου 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ εκρεμμούν προς πληρωμή.

 Δραματική είναι η κατάσταση στο ΙΚΑ. Το πρώτο 2μηνο του έτους υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012, ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%. Οι απώλειες του Ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36%, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 8 δισ. με την είσπραξη των 4,5 δισ. να θεωρείται τουλάχιστον προβληματική, αφού προέρχονται από ανενεργές επιχειρήσεις. Με τις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ θα έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. το 2013.

 «Κάθε μήνα ο Οργανισμός χρειάζεται περί τα 800 εκατομμύρια και κάνει αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει τις συντάξεις με 145.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση κάθε χρόνο», τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ.

 Δεν καταβάλλουν εισφορές Στον ΟΑΕΕ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%. Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του με αποτέλεσμα οι οφειλές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. από 3,5 δισ. που ήταν το 2009. Το 2012 σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων οι 380.000 ενεργοί δεν πλήρωσαν εισφορές. «Η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων», προειδοποιεί ο Οργανισμός. Τομογράφοι... διά πάσαν νόσον

 Τέλος, στον ΟΓΑ οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονταν σε 500 εκατομμύρια ευρώ με τις συνολικές οφειλές να ξεπερνούν τα 700 εκατ. Στην άσχημη αυτή κατάσταση προστίθεται η διαδικασία αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αν συμμετάσχουν τα Ταμεία θα απαιτηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ αν δεν συμμετάσχουν η μετοχική τους θέση θα πέσει στο 1,6% από 16%.

 ΕΤΕΑ
Ανάγκη στήριξης των επικουρικών

 Καλύτερη δεν είναι η κατάσταση στα επικουρικά ταμεία. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, το έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, που απορρόφησε όλα τα επικουρικά ταμεία, αγγίζει τα 163 εκατομμύρια ευρώ. Η ΠΟΠΟΚΠ καλεί την Πολιτεία να στηρίξει το ΕΤΕΑ, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, και κυρίως τα τελευταία δύο, το ταμείο επικουρικής ασφάλισης του ΙΚΑ αιμοδοτεί το σύστημα των κύριων συντάξεων. Οπως η Ομοσπονδία προσθέτει και σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, «αν προκύψει έλλειμμα, τότε δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αποκλειόμενης κάθε μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

 Σήμερα δίδονται συντάξεις 182 ευρώ - 641 ευρώ, ανάλογα με το Ταμείο. Μπροστά στο ενδεχόμενο περικοπών δεν είναι θωρακισμένοι ούτε οι συνταξιούχοι των ΝΠΙΔ (ασφαλιστές, φαρμακοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εταιρείες τροφίμων κ.λπ.). Στις αναλογιστικές τους μελέτες γίνεται ιδιαίτερη μνεία για αναγκαστικές μειώσεις από 15% έως 44%, ώστε να καταστούν βιώσιμα. «Στο Ταμείο ασφαλισμένων στην εμπορία τροφίμων η μείωση των επικουρικών συντάξεων έγινε με την καταβολή της σύνταξης Απριλίου και μεταφράζεται σε 30% για το ποσό πλέον των 100 ευρώ», τονίζει η Ομοσπονδία.

 Πηγή:e-go.gr

Σχόλια