Έκλεισε η συμφωνία της Κύπρου με την τρόικα

2- 4- 2013
















Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο θα είναι διάρκειας 20 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος Μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις απομένουν για το κλείσιμο της συμφωνίας της Κύπρου με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά έχει καταλήξει, και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Από το προεδρικό έχουν εξαγγελθεί δηλώσεις του εκπροσώπου στις 14.30 οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο της συμφωνίας. Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο θα είναι διάρκειας 20 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος. Η Κύπρος επιχειρεί να κλειδώσει το επιτόκιο στο 2,5 με 2,7%. Επιχειρείται, παράλληλα, η ένταξη στο μνημόνιο πρόνοιας, με βάση την οποία να δίδεται η δυνατότητα στην κυπριακή πλευρά να τερματίσει το πρόγραμμα στην περίπτωση που το δάνειο αποπληρωθεί νωρίτερα.

 Τελική θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι το ποσό πρέπει να παραχωρηθεί ως το 2016, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018 Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάιο, και ακολούθως θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2016, ενώ κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έλεγχος αποκλίσεων εσόδων και εξόδων από την τρόικα για να αποδεσμεύονται οι δόσεις Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρία του υπουργικού, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι τελικές συζητήσεις και παρατηρήσεις επί των όρων του μνημονίου, τέθηκαν και παρεμφερή ζητήματα, όπως μειώσεις θέσεων εκπαιδευτικών και ωρομίσθιων. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα αποδεσμευθούν, και αυτοί να χρησιμοποιηθούν για αντικαταστάσεις ή για τα απογευματινά προγράμματα του υπουργείου παιδείας.

 Θα καταβληθεί εξάλλου μια προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνονται οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι. Σε αντιστάθμισμα, αναμένεται να υπάρξουν νέες αποκοπές μισθών, με ισχύ από το 2013. Το 2014 θα υπάρξουν νέες αποκοπές, διότι είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της προσυμφωνίας, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες.

 Πηγή: voria.gr

Σχόλια