Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει το σπέρμα

29-4-2013
















 Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να ελαττώσουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος των νέων ανδρών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, όσοι «παλεύουν» για να κοιμηθούν το βράδυ, έχουν κατά 25% λιγότερα σπερματοζωάρια, καθώς και μικρότερους όρχεις. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της ελλείψεως ύπνου στην ανδρική γονιμότητα, αν και εκείνες σε άλλες παραμέτρους της υγείας είναι καλά μελετημένες. Η ποιότητα του σπέρματος ελαττώνεται ασταμάτητα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που αποδίδεται σε επιβλαβές συνήθειες του τρόπου ζωής (λ.χ. στο κάπνισμα, την κακή διατροφή, αλλά και τα πολύ στενά εσώρουχα και παντελόνια) και στην αυξανόμενη έκθεση σε χημικά είτε στο σπίτι είτε στους χώρους εργασίας.


 Η νέα μελέτη, όμως, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, υποδηλώνει ότι και η έλλειψη ύπνου είναι συμβάλλοντας παράγοντας. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), εξέτασαν σχεδόν 1.000 νεαρούς, οι οποίοι άρχιζαν το στρατιωτικό τους. Όλοι τους έδωσαν δείγματα σπέρματος και απάντησαν σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου τους. Όσοι από αυτούς συνήθιζαν να μπαίνουν πολύ αργά για ύπνο, ξυπνούσαν συχνά μέσα στη νύχτα ή στριφογύριζαν επί ώρα στο κρεβάτι τους πριν αποκοιμηθούν, είχαν κατά το ένα τέταρτο λιγότερα σπερματοζωάρια σε σύγκριση με όσους είχανάμεσο και ήσυχο ύπνο. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι οι όρχεις των εθελοντών με τον ανήσυχο ή/και δύσκολο ύπνο ήταν πολύ μικρότεροι απ’ ό,τι των υπολοίπων. Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις παρέμειναν ισχυρές ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο.

 Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως μπορεί ο κακός ύπνος να αποδυναμώσει το σπέρμα, μία θεωρία είναι πως οι άνδρες που κοιμούνται αργά έχουν αυξημένες πιθανότητες να υιοθετούν και άλλες συνήθειες που βλάπτουν το σπέρμα, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή με την συνακόλουθη παχυσαρκία. Μία άλλη θεωρία είναι πως ο κακός ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης – της ορμόνης του ανδρικού φύλου, η οποία έχει βρεθεί πως ελαττώνεται όταν εμποδίζονται οι άντρες να κοιμηθούν.

 Πηγή:http://www.drlist.gr/

Σχόλια