Εκαναν πάρτι στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για τον θάνατο της Θάτσερ

15-4-2013















 Εκατοντάδες πολίτες, πολιτικοί αντίπαλοι της Μάργκαρετ Θάτσερ, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, για να «γιορτάσουν» υπό βροχή το θάνατο της πρώην... πρωθυπουργού της Βρετανίας, η κηδεία της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου. Πρώην ανθρακωρύχοι που συμμετείχαν στην πολύμηνη απεργία ενάντια στην κυβέρνηση της Σιδηράς Κυρίας τη δεκαετία του '80, ενώθηκαν με το το κίνημα των αριστερών ακτιβιστών και φοιτητών. Παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας, η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης θύμιζε κάτι από καρναβάλι παρά από πολιτική εξέγερση, καθώς άνθρωποι όλων των ηλικιών χόρευαν υπό τους ήχους σφυρίχτρας και κόρνας και χτυπώντας τύμπανα. Μερικές αψιμαχίες, σημειώθηκαν, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε μεθυσμένοι, για διατάραξη της δημόσιας τάξης, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε νωρίτερα τους διαδηλωτές να αποφύγουν τις υπερβολές. «Ζούμε σε μια δημοκρατία όπου οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν ό, τι θέλουν», είπε στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC. «Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν, νομίζω, είναι να χρησιμοποιήσουν το θάνατο ενός ηλικιωμένου ατόμου, για να ξεκινήσουν μια εξέγερση» πρόσθεσε.


 Παρόντες στην πλατεία Τραφάλγκαρ, άνθρωποι όπως ο Ντέιβιντ Ντάγκλας, πρώην ανθρακωρύχος και μέλος της Εθνικής Ένωσης Εργατών των Ορυχείων του Γιορκσάιρ, που δήλωσε «πολύ χαρούμενος» στο άκουσμα του θανάτου της Θάτσερ, μιας «τρομερής γυναίκας», όπως είπε. Είμαστε απόλυτα εξοργισμένοι που προβάλλονται στην τηλεόραση εικόνες ότι το σύνολο της χώρας είναι σε πένθος», πρόσθεσε. Η Σίγκριντ Χόλμγουντ, μια σκωτσέζα καλλιτέχνης, κρατούσε ομπρέλα με την επιγραφή «Ding Dong» που παρέπεμπε στο τραγούδι «Ντιν, νταν, η μάγισσα πέθανε» από τον Μάγο του Οζ, που μετατράπηκε σε τραγούδι συσπείρωσης των αντιπάλων της Θάτσερ. « Ήρθα σήμερα, δεν θα έλεγα για να γιορτάσω, αλλά για να διαμαρτυρηθώ για τα εκατομμύρια από το δημόσιο χρήμα που δαπανώνται για την κηδεία, όταν υπάρχουν περικοπές (του προϋπολογισμού) που επηρεάζουν ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες», ανέφερε. Η πλατεία Τραφάλγκαρ περίφημη πλατεία στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, ήταν η «Μέκκα των συγκρούσεων» μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν το 1990 κατά της πολιτικής της Θάτσερ. ' Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τέσσερις ημέρες πριν την από κηδεία της πρώην πρωθυπουργού, στην οποία θα παραβρεθούν η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και σχεδόν 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και εκεί θα βρίσκονται οι εν ζωή πρωθυπουργοί της Βρετανίας όπως, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Τζον Μέιτζορ που είχε διαδεχτεί τη Μάργκαρετ Θάτσερ.


 Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα να αναγνώσει τμήμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, μία από τις τελευταίες επιθυμίες της Θάτσερ. Θα είναι ο στίχος 14.1: «Αφήστε την καρδιά σας δεν είναι ταραγμένη, έχει πίστη στο Θεό». Μεταξύ των απόντων αναμένεται να είναι ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν το ταξίδι για λόγους υγείας. Ομοίως, και η Νάνσι Ρίγκαν, σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν. Απόντες αναμένεται να είναι και οι δυο πρόεδροι Μπους.


 Πηγή:onvolos.gr

Σχόλια