Εισαγγελέας για τα δημόσια ΚΤΕΟ

12-4-2013


















 Στα «χαρακώματα» βρίσκονται οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών ΚΤΕΟ μετά την παράταση που δόθηκε στα Δημόσια ΚΤΕΟ ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και μέσω επιστολής προειδοποιούν πως αν κάποιο Δημόσιο ΚΤΕΟ λειτουργήσει χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου τότε οι ο διευθυντής αλλά και οι υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο και τον τοπικό εισαγγελέα ενώ οι έλεγχοι που θα έχουν πραγματοποιηθεί θα ακυρωθούν! Αλλωστε από τα 58 Δημόσια ΚΤΕΟ μόλις το 10% πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία και αφορούν στις μονάδες στη Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα και την Κοζάνη... Ειδικότερα στην επιστολή που συντάχθηκε από την Ενωση Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος, την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών ΚΤΕΟ «Ο Αγιος Χριστόφορος» και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ αναγράφεται χαρακτηριστικά πως: «Ως γνωρίζετε, με τροπολογία στο ήδη από 4.4.2013, ψηφισθέν σχέδιο νόμου του ΥΠΑΝΟΜΕΔΙ με τίτλο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» χορηγήθηκε -για πολλοστή φορά-, (αυτή τη φορά μέχρι την 4η Ιουλίου 2013) παράταση της εφαρμογής της υποχρέωσης των Δημοσίων ΚΤΕΟ να πιστοποιηθούν κατά ISO 9001 ως προς την λειτουργία τους. Σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ.4 του ν.2963/2001 ως τροποποιημένο ισχύει, η διενέργεια τεχνικών ελέγχων από Δ. ΚΤΕΟ άνευ Πιστοποιήσεως μετά το χρονικό σημείο εκείνο απαγορεύεται.


 Συμφώνως προς το άρθρο 41 παρ.3 του ν.2963/2001 ως τροποποιημένο ισχύει από την παρ. 12 του άρθρου 185 του ν.4070/2012, «με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη αναστέλλεται η λειτουργία Δημοσίου ΚΤΕΟ σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας του, όπως καθορίζονται από την απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και μέχρι την αποκατάσταση τους.». Οι εν λογω όροι και προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας Δημοσίων ΚΤΕΟ καθορίστηκαν και λεπτομερώς περιγράφονται στην υπ'αριθμ 20794/2222 (ΦΕΚ Β΄1466/2012) Υ.Α με τίτλο «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ορθής Λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ» με έναρξη εφαρμογής του συνόλου των απαιτήσεων της, οκτώ μήνες μετά την δημοσίευση της στο ΦΕΚ (η οποία έλαβε χώρα την 3η.5.2012), ήτοι μέχρι την 4η Ιανουαρίου 2013. Η ως άνω Υ.Α τροποποιήθηκε με την υπ'αριθμ. 55332/5732 Υ.Α (ΦΕΚ Β΄3469/2013) «Τροποποίηση των αποφάσεων καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων της ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ, των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος μηχανογράφησης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και των τεχνικών προδιαγραφών αυτομάτων γραμμών ελέγχου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ» με την οποία η εφαρμογή, κάποιων, ρητά αναφερομένων σε αυτή, προϋποθέσεων και όρων ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ που είχαν οριστεί με την αρχική υπουργική απόφαση "20794/2222 (ΦΕΚ Β΄1466/2012)" μετατέθηκαν ως προς την υποχρέωση εφαρμογής τους από τα Δημόσια ΚΤΕΟ για την 30.6.2013, ενώ το σύνολο των υπολοίπων προϋποθέσεων που είχαν τεθεί πρέπει να πληρούνται ήδη από τις 4.1.2013. Από τα ανωτέρω απροφασίστως προκύπτει ότι εφόσον δεν πληρούνται, από κάποια Δημόσια ΚΤΕΟ οι όροι και οι προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας τους, όπως αυτοί καθορίζονται και εξειδικεύονται στις διατάξεις των ως άνω δυο Υ.Α, η τυχόν – έναρξη λειτουργίας των ΚΤΕΟ αυτών (που δεν πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις της ορθής λειτουργίας τους) είναι μη νόμιμη καθώς θα λάβει χώρα κατά ευθεία παράβαση της κειμένης νομοθεσίας, επισύροντας για το σύνολο των εμπλεκομένων σε μια τέτοια παράβαση νόμου, τις προβλεπόμενες αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που ορίζει ο νόμος και που μετά βεβαιότητας θα αναζητηθούν. Αντιστοίχως, οι κ.κ Περιφερειάρχες της χώρας, οφείλουν να ελέγξουν και επιβεβαιώσουν αρμοδίως την πλήρωση των όρων προϋποθέσεων ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ των Περιφερειών τους όπως αυτές καθορίζονται ανωτέρω, άλλως οφείλουν να αναστείλουν την λειτουργία τους αυτή μέχρι την αποκατάσταση τους (άρθρο 41 παρ.3 ν.2963/2001 ως τροποποιημένος ισχύει από το άρθρο 185 παρ.12 του ν.4070/2012).


 Το μη σύννομο της τυχόν λειτουργίας αυτής, είναι ανεξάρτητο από την χορηγηθείσα παράταση της προθεσμίας πιστοποιήσεως κατά ISO 9001 των ΚΤΕΟ αυτών, καθώς αυτή, (η πιστοποίηση) είναι μια εκ των προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου τα Δημόσια ΚΤΕΟ να λειτουργήσουν νόμιμα, αλλά όχι η μόνη. Για τους λόγους αυτούς, και προκειμένου να αποφευχθούν σφόδρα πιθανολογούμενες νομικές επιπλοκές στο υπ'οψιν ζήτημα, Σας καλούμε όπως, προτού προβείτε σε τυχόν έναρξη λειτουργίας Δημοσίων ΚΤΕΟ των Περιφερειών σας, ελέγξετε ενδελεχώς και αρμοδίως την πλήρωση από τα Δημόσια ΚΤΕΟ αυτά, του συνόλου των ισχυουσών όρων και προϋποθέσεων ορθής λειτουργίας τους συμφώνως προς τις προαναφερθείσες Υ.Α και σε αντίθετη περίπτωση προβείτε στην κατά νόμο άμεση αναστολή λειτουργίας τους, μέχρι την πλήρωση των όρων και προϋποθέσεων αυτών ως ο νόμος ορίζει. Εν αναμονή των αμέσων ενεργειών σας, αλλά και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας.».

 Πηγή:http://www.24wresenimerwsi.gr/

Σχόλια