Καταδίκη των επιθέσεων στα τουρκοσυριακά σύνορα

14-5-2013



















 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε «απερίφραστα» τις δίδυμες επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στην τουρκική πόλη στα σύνορα της Συρίας. Σε μια ομόφωνη ανακοίνωση το 15μελές συμβούλιο «τόνισε την ανάγκη να... διωχθούν οι οργανωτές οι εκτελεστές και οι χρηματοδότες αυτών των κολάσιμων πράξεων της τρομοκρατίας». Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε «από όλες τις χώρες (..) να συνεργαστούν ενεργά με τις τουρκικές αρχές στο θέμα αυτό» και εξέφρασε την «βαθιά συμπάθεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων και την τουρκική κυβέρνηση. Η διπλή έκρηξη το Σάββατο στην τουρκική πόλη Ρειχανλί, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είχε ως τραγικό απολογισμό 48 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Συρίας ως βασική υπεύθυνη για την επίθεση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα έχει προγραμματισμένες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα με τη ρωσική κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων, με κυρίαρχο το αιματοκύλισμα στη Συρία. Όπως ανακοινώθηκε από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού θα συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σότσι, την έδρα των επόμενων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων πριν από την επιστροφή στη Νέα Υόρκη. Εν τω μεταξύ, η Συρία θέλει να ενημερωθεί λεπτομερώς σχετικά με την διάσκεψη που πρότειναν ΗΠΑ και Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου πριν αποφασίσει να συμμετάσχει σ' αυτήν και επισημαίνει ότι το ρόλο του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ θα τον αποφασίσουν μόνο ο συριακός λαός και η κάλπη", δήλωσε σήμερα ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν Ζοάμπι. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Ζοάμπι τόνισε ότι η Συρία χαιρετίζει την πρόταση, αλλά υπογραμμίζει ότι "δε θα συμμετάσχει σε καμία συνάντηση η οποία θα βλάψει άμεσα ή έμμεσα την εθνική κυριαρχία".


 Την ίδια ώρα, η οργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία στην οποία θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος είναι "πολύ δύσκολη", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοσταθμό RTL, ανακοινώνοντας μια σειρά μελλοντικών επαφών για τη Συρία. "Η Γαλλία σαφώς είναι υπέρ της Γενεύης 2, όμως είναι πολύ δύσκολο", τόνισε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στην ονομασία που δόθηκαν στις προσπάθειες για τη σύγκληση μιας δεύτερης διάσκεψης στην ελβετική πόλη για τη Συρία. Σύμφωνα με τον Φαμπιούς, μια συνάντηση αντιπροσώπων των εμπλεκομένων χωρών θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας. "Προσπαθούμε να εργαστούμε (για την οργάνωση της Γενεύης 2) για τα τέλη Μαΐου. Θα υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας πιθανότατα στην Ιορδανία και ίσως αργότερα στο Παρίσι", τόνισε. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στη συνάντηση της Ιορδανίας θα λάβουν μέρος σε υπουργικό επίπεδο οι χώρες μέλη των "Φίλων της Συρίας". Επίσης, μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και μια ακόμα συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των χωρών αυτών καθώς επίσης της Ρωσίας και της Κίνας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αλλά ο τόπος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. "Θέλουμε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα παραλάβει την εξουσία από το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ο οποίος θα παραγκωνιστεί", τόνισε ο Φαμπιούς. Την ίδια ώρα, η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάλεσε την συριακή ένοπλη αντιπολίτευση να εμποδίσει τη διάπραξη φρικαλεοτήτων από τους μαχητές της, έπειτα από την ανάρτηση στο Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να προσποιείται πως τρώει την καρδιά ενός νεκρού στρατιώτη. Το βίντεο "δείχνει έναν διοικητή της ταξιαρχίας Ομαρ αλ-Φαρούκ των ανταρτών να αφαιρεί όργανα από το πτώμα στρατιώτη του καθεστώτος", γράφει στην ανακοίνωση Τύπου η οργάνωση.

 Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στο YouTube, χωρίς να γίνει δυνατή η εξακρίβωση της αυθεντικότητάς τους, δείχνουν έναν άνδρα, τον Αμπού Σακάρ, να αποκόπτει την καρδιά και το συκώτι ενός στρατιώτη που φορά στολή των συριακών δυνάμεων. Προφέρει ύβρεις κατά των αλαουιτών και φέρνει την καρδιά στο στόμα του, πριν σταματήσει ξαφνικά το βίντεο. "Ορκιζόμαστε ενώπιον του Θεού ότι θα φάμε τις καρδιές και τα συκώτια σας, στρατιώτες του Μπασάρ του σκύλου. Ω, ήρωες του Μπάμπα Αμρ, σφάξτε τους αλαουίτες και ξεριζώστε τις καρδιές τους για να τις φάτε", λέει. Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι αλαουίτης. Οι συριακές δυνάμεις ισοπέδωσαν τη συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς, της κεντρικής Συρίας. "Δεν γνωρίζουμε αν η ταξιαρχία Ομαρ αλ-Φαρούκ ανήκει στη διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης , "αλλά ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και για να αποτραπούν τέτοιες πράξεις από οποιονδήποτε τελεί υπό την διοίκησή τους". Η HRW καλεί επίσης οποιαδήποτε πλευρά έχει αυτήν την δυνατότητα "να εμποδίσει την ταξιαρχία αυτή να αποκτήσει όπλα" και ανανεώνει την έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την συριακή υπόθεση, ώστε να μην μείνει κανένα έγκλημα ατιμώρητο.

 Πηγή:news.pathfinder.gr

Σχόλια