Συρία: Ηχούν τα τύμπανα πολεμου

7-5-2013

















Αυξάνεται η ένταση στη Μ.Ανατολή μετά τις Ισραηλινές επιδρομές κατά Συριακών στόχων τα μεσάνυχτα του Σαββάτου . Με βάση την Ισραηλινή πλευρά οι στόχοι που επλήγησαν αφορούσαν φορτία εξελιγμένων όπλων ... όπως ο ιρανικής προέλευσης βαλλιστικός πύραυλος Fateh-110. Η τοποθεσία ήταν το στρατιωτικό σύμπλεγμα στην Jamraya. Το φορτίο προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Μέχρι στιγμής 42 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενώ άλλοι 100 αγνοούνται.

Παλαιότερα τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς το Ισραήλ είχε πλήξει ξανά στόχους σε Συριακό Έδαφος που μετέφεραν αντιαεροπορικά σύστήματα SA-17 BUK ή ιρανικά αντίγραφα Raad τα οποία προορίζονταν ξανά για τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ ξεκαθάρισε μέσω δηλώσεων αξιωματούχων του ότι δεν θα ανεχθεί τη μεταφορά εξελιγμένων όπλων που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία στην περιοχή και θα δρα άμεσα για την εξουδετέρωσή τους όποτε αυτό απαιτηθεί. Η Συρία έχει αναπτύξει στο παρελθόν τον βαλλιστικό πύραυλο Μ-600 o οποίος μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με τον Fateh-110. Έχει βεληνεκές 250km και μεταφέρει πολεμική κεφαλή 450kg. Διαθέτει σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης και τερματικό ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα ο οποίος κατά το τελευταίο στάδιο της πορείας του πυραύλου αναλαμβάνει να αναγνωρίσει τον στόχο και έπειτα τον συγκρίνει με βάση πληροφορίες από την εσωτερική ψηφιακή βιβλιοθήκη που διαθέτει.

Σε αντίθεση με τους μειωμένης ακρίβειας πυραύλους SCUD, οι οποίοι προορίζονταν να μεταφέρουν χημικές ή πυρηνικές κεφαλές, οι πύραυλοι Fateh -110 έχουν αυξημένη ακρίβεια ώστε να χτυπήσουν στόχους εδάφους με ακρίβεια μικροτερη μερικών δεκάδων μέτρων. Δοκιμές προβολής του ιρανικού πυραύλου Khalij Fars (έκδοση του Fateh-110) κατά ναυτικού στόχου. Στις φωτογραφίες διακρίνεται η πολύ υψηλή του ακρίβεια γεγονός που οι Ιρανοί περηφανεύονται. (Πηγή stanews) Παλαιότερα η εφημερίδα Jerusalem Post το 2010 είχε αναφέρει ότι είχαν μεταφερθεί πύραυλοι Μ-600 στο Λίβανο χωρίς να έχει γίνει κάποια χρήση τους εναντίον του Ισραήλ έκτοτε.

Το παραπάνω γεγονός δείχνει τον μεγάλο βαθμό απόδοσης και έγκαιρης δράσης των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών οι οποίες μέσω ανθρώπινων κυρίως μέσων δρουν μέσα σε “εχθρικό” έδαφος γειτονικών χωρών όπως το Ιράν ή η Συρία. Επιπρόσθετα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ. Σκοπός της ανάπτυξης είναι η πρόληψη κάποιας πυραυλικής επίθεσης από την Χεζμπολάχ ως αντίποινα κατά του Ισραήλ. Τα όπλα που προορίζονταν για τη Χεζπολάχ του Λιβάνου κατά πάσα πιθανότητα δίνονταν ως αντάλλαγμα για την στήριξη της Χεζμπολάχ με μαχητές και πληροφορίες εναντίον των αντικαθεστωτικών που δρουν σε ολόκληρη την έκταση της Συρίας. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την υπεράσπιση του Νότιου τμήματος της χώρας.

Ο αρχηγός της οργάνωσης Nasrallah δήλωσε ότι “Μαχητές της Χεζμπολάχ βοήθησαν να ανακτηθεί ο έλεγχος σε περίπου 23 στρατηγικά σημεία σε Συριακό Έδαφος όπου κατοικούν Σιίτες Λιβανικής καταγωγής”. Σύμφωνα με αναφορές γύρω στους 3000 μαχητές της οργάνωσης πολεμούν για λογαριασμό των Συριακών Δυνάμεων εναντίον των αντικαθεστωτικών του Ελευθερού Συριακού Στρατού. Κύρια περιοχή δράσης των μαχητών της Χεζμπολάχ είναι η περιοχή γύρω από τον “Ιερό Σιιτικό Ναός της Sayida Zeinab” που βρίσκεται νότια της Δαμασκού. Όσο το καθεστώς στη Συρία αποδυναμώνεται τόσο θα εξαρτάται περισσότερο από εξωτερικούς Συμμάχους του όπως το Ιράν και η λιβανεζική Χεζμπολάχ. Η εσωτερική ανάμειξη τους στο Συριακό Εμφύλιο θα αυξήσει την πιθανότητα να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. Φόβος είναι να εξαχθεί η κρίση σε χώρες όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε “Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση“ . Αναφορές της Huffigton Post κάνουν λόγο για σποραδικές επιθέσεις τρομοκρατών-ανταρτών στα Σύνορα Λιβάνου- Συρίας.

Ο Δήμαρχος της πόλης Hermel, Hajj Saqr δήλωσε ότι “Αν οι (επαναστάτες) θέλουν αλλάγή στη Συρία γιατί πυρβολούν εναντίον του Λιβάνου?” Το Ιράν σε μια προσπάθεια του να ελαφρύνει τις πιέσεις εναντίον του θα βοηθήσει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής ώστε η κύρια πηγή προβλημάτων στη Μ.Ανατολή να βρίσκεται αλλού . Η πτώση του Ασσαντ μπορεί να οδηγήσει στον τεμαχισμό της Συρίας, την Αναρχία και την πρόσβαση παραστρατιωτικών ομάδων σε αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών ακόμη και χημικών ή βιολογικών όπλων του Συριακού Στρατού. Η προηγούμενη εμπειρία με την επέμβαση στη Λιβύη και το άναρχο καθεστώς που επικράτησε τροφοδότησε με όπλα και πυρομαχικά την εξέγερση και τους αντάρτες στο Μάλι. Το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι οι επιθέσεις έγιναν αποκλειστικά και μόνο εναντίον των φορτίων όπλων που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ και όχι εναντίον του Άσσαντ. Το Ισραήλ γνωρίζει ξεκαθάρισε ότι τα συμφέροντά του και οι επιδιώξεις για τη Συρία είναι διαφορετικά από άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ. Στόχος του Ισραήλ δεν είναι η ανατροπή του Άσσαντ αλλά η καραντινοποίηση του εμφυλίου στη Συρία και ο έλεγχος της μεταφοράς όπλων.

 Η απάντηση από τον υφυπουργό εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ είναι η “κύρηξη πολέμου” (!) με μέσα και σε χρόνο που θα επιλέξει το συριακό καθεστώς… Ένα βλήμα όλμου και 2 ρουκέτες εβλήθησαν από Συριακό έδαφος κατά ισραηλινών στόχων στο Γκολάν σημερα το πρωί και τη Δευτέρα αντίστοιχα χωρίς να υπάρξουν μέχρι στιγμής θύματα. Το κουτί της Πανδώρας ξεκλειδώθηκε…

Πηγή: defencegreece.wordpress.com

Σχόλια