Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ

16-5-2013




















 Τουλάχιστον έξι Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε το πρωί, η οποία είχε στόχο δύο ξένα στρατιωτικά οχήματα που... διέσχιζαν νοτιοανατολική συνοικία της Καμπούλ, δήλωσε αξιωματικός της αφγανικής αστυνομίας. "Δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην αναγνώριση των νεκρών, καθώς τα πτώματα είναι παραμορφωμένα από την έκρηξη", δήλωσε ο Σάγιεντ Καμπίρ Αμίρι, ο επικεφαλής των νοσοκομειακών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπ-ε-Ισλάμι του πρώην πρωθυπουργού και αφγανού πολέμαρχου Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, στόχος της οποίας ήταν η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ. "Πραγματοποιήσαμε αυτή την επίθεση για την οποία αναλαμβάνουμε την ευθύνη", δήλωσε ο Ζουμπάιρ Σεντίκι, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης που πολεμά μαζί με τους Ταλιμπάν κατά των διεθνών δυνάμεων.

 Η δύναμη του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η επίθεση είχε στόχο μια από τις αυτοκινητοπομπές του στην Καμπούλ, χωρίς να αναφέρει απολογισμό θυμάτων. Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποκλείσει την περιοχή. "Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε δύο ξένα στρατιωτικά οχήματα. Υπάρχουν θύματα και 10 σπίτια υπέστησαν ζημιές", δήλωσε νωρίτερα ο διοικητής της αστυνομίας της Καμπούλ Μοχάμαντ Αγιούμπ Σαλάνγκι. "Τα θύματα, στην πλειοψηφία τους αφγανοί πολίτες, έχουν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία", είπε ο Χασμάτ Στανικζάι, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει "καμιά πληροφορία για την τύχη των ξένων στρατιωτών". Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών επιβεβαίωσαν τη μεταφορά δεκάδων Αφγανών σε νοσοκομεία. Είναι η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ από τις 9 Μαρτίου. Εννέα πολίτες είχαν σκοτωθεί κοντά στο υπουργείο Άμυνας, σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε την ώρα της επίσκεψης στο Αφγανιστάν του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, και την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Ταλιμπάν.

 Η διεθνής δύναμη αριθμεί περί τους 100.000 άνδρες στο Αφγανιστάν, οι οποίοι τελούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής δύναμης αναμένεται να επαναπατριστεί στα τέλη του 2014, αλλά ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ δήλωσαν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν μια στρατιωτική παρουσία μετά το 2014. Οι Ταλιμπάν έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση. 

Πηγή:news.pathfinder.gr

Σχόλια