Στα 694,56 ευρώ διαμορφώνεται η μέση κύρια σύνταξη

7-6-2013


















Στα 694,56 ευρώ ανέρχεται η μέση κύρια σύνταξη στη χώρα μας, ενώ η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, με βάση τα στοιχεία από το ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων «Ήλιος».


 Μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και δημιουργείται μία εγγραφή με το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει.

 Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται για τον Ιούνιο του 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας σε 2.714.034 και το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων γήρατος σε 907,65 € (προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης).

 Για τον υπολογισμό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος αθροίζονται στην κατηγορία της σύνταξης γήρατος και όλες οι συντάξεις άλλων κατηγοριών (θανάτου, αναπηρίας) που ενδεχομένως λαμβάνει ένας συνταξιούχος.

 Τον Ιούνιο του 2013 πληρώθηκαν συνολικά 4.407.288 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.884.347 ήταν κύριες και 1.517.411 επικουρικές. Η αναλογία είναι περίπου 2:1, δηλαδή σε κάθε κύρια αντιστοιχούν 0,53 επικουρικές.

 Το συνολικό ποσό που κατέβαλλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.281.747.514,08€.

 Η μέση κύρια σύνταξη ανήλθε στα 694,56€ και η μέση επικουρική στα 178,48€.

 Ένας μικρός αριθμός συντάξεων (5.530) δεν έχει ένδειξη στα αρχεία που έλαβε η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. από τα ταμεία. Από το μέσο ποσό σύνταξης της κατηγορίας αυτής συνάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για κύριες συντάξεις.

 Αναλύοντας τα δεδομένα των συντάξεων σε κλίμακες με κριτήριο το ποσό της σύνταξης, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των κυρίων και επικουρικών συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 0-500€ και 500-1000€.

 Επίσης, σημαντικό ποσοστό στις κύριες συντάξεις γήρατος (περίπου 29%) ξεπερνά τα 1.000 €.

 Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω ανάλυση αφορά συντάξεις και όχι εισόδημα συνταξιούχου, στο οποίο όπως αναφέρθηκε και στην πρώτη ενότητα αθροίζονται περισσότερες συντάξεις κατά κανόνα.

 Όπως προκύπτει από την επεξεργασία του πεδίου του ταχυδρομικού κώδικα των δικαιούχων στα αρχεία των συντάξεων, ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων καταβάλλεται στην Αττική (1.692.036) και στην Κεντρική Μακεδονία (724.087).

 Ακολουθεί η Θεσσαλία με 304.552 συντάξεις και η Δυτική Ελλάδα με 258.247.

 Στον Πίνακα 4 που ακολουθεί, αποτυπώνονται τα ποσά σύνταξης που αντιστοιχούν σε κάθε Περιφέρεια σε σχέση με το αντίστοιχο ΑΕΠ για το έτος 2010. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πίνακα 4, στην Περιφέρεια Ηπείρου παρατηρείται η μεγαλύτερη τιμή (17,4%) του λόγου ποσού σύνταξης προς ΑΕΠ (για το έτος 2010) και ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλία με τιμή 17%.

 Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τιμή 7,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπηκοότητας, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων λαμβάνονται από Έλληνες. Συνολικά, μόλις 9.099 συντάξεις δίνονται σε υπηκόους άλλων χωρών.



 Βρούτσης: Σε νέα εποχή το ασφαλιστικό σύστημα 


 «Το ασφαλιστικό σύστημα περνά σε νέα εποχή, καθώς το νέο σύστημα φωτίζει κάθε γκρίζα και σκοτεινή πλευρά του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το σύστημα «Ήλιος».

 «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή διαφάνειας και ορθολογικής διαχείρισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, ενημέρωσης και παρακολούθησης δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας, για πρώτη φορά, αποκτά πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης. Σήμερα, γνωρίζουμε κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης με απόλυτη ακρίβεια» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

 Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι με την εφαρμογή του απελευθερώνονται προσωπικό και πόροι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αποκαθίσταται το αίσθημα δικαιοσύνης, καθώς αποτρέπεται η παραβατικότητα και εξασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή του νόμου. Ακόμη, παρέχονται διευκολύνσεις στους συνταξιούχους, όπως η προσυμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων.

 «Αποδεικνύουμε ότι αν οι Έλληνες θέλουμε μπορούμε», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι «για τη νέα μεταρρύθμιση, δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ, καθώς βασίστηκε αποκλειστικά στις δημιουργικές ικανότητες των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ)».

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το σύστημα «Ήλιος», είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής προσπάθειας 10 μηνών, διάστημα στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι αυτοπρόσωπες απογραφές των συνταξιούχων όλων των ταμείων, ταυτοποιήθηκαν όλα τα ΑΜΚΑ και όλα τα ΑΦΜ των συνταξιούχων της χώρας και δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό μητρώο συντάξεων-συνταξιούχων, που αποτελεί τη δομική και λειτουργική βάση του νέου συστήματος.

 Τέθηκε επίσης σε πλήρη λειτουργία το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», που καταγράφει κάθε οικογενειακή και δημογραφική μεταβολή και αντιμετωπίζει οριστικά την παραβατικότητα στο χώρο των συνταξιοδοτικών παροχών.

 Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος «Ήλιος», ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης τόνισε ότι «συνιστά τεχνολογικό άλμα, καθώς για πρώτη φορά διασυνδέονται ηλεκτρονικά 93 διαφορετικά συστήματα πληρωμών συντάξεων, που υποστηρίζουν την πληρωμή για 4.407.288 συντάξεις σε 2.714.034 συνταξιούχους».

 Πηγή:ECONOMY.IN.GR

Σχόλια